Tauernspoorlijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tauernspoorlijn
Totale lengte79 km
Huidige statusin gebruik
Helling in stijgingspercentage30
Geëlektrificeerdja
Baanvaksnelheid130 km/h
Beveiliging of treinbeïnvloedingPZB 90
Treindienst doorÖBB
De Falkensteinbrug.

De Tauernspoorlijn (Tauernbahn) is een spoorlijn in Oostenrijk, die over een afstand van 82 km Schwarzach-St. Veit verbindt met Spittal an der Drau.

Redenen voor aanleg[bewerken]

Toen men eind 19de eeuw steeds meer te maken kreeg met vrachtvervoer over land, en vooral per trein, waren de alpen wellicht het grootste obstakel dat overwonnen moest worden. Vooral om van noord naar zuid te komen, waren tunnels noodzakelijk. Zwitserland had toen al belangrijke noord-zuidverbindingen, zoals de Gotthardlijn en de Lötschbergspoorlijn en Simplonspoorlijn. Ook Oostenrijk had al noord-zuidverbindingen, nl. de Semmeringspoorlijn en de Brennerspoorlijn, maar deze twee lijnen lagen of te ver westelijk, resp. oostelijk om met name het treinverkeer tussen de havenstad Triëst (toen nog Oostenrijk) en de Habsburgse industriesteden zoals Salzburg ten noorden van de Alpen efficiënt de bergen over te krijgen. Daartoe besloot men tot de aanleg van de Tauernspoorlijn, in combinatie met diverse andere lijnen, zoals de Karawankenlijn.

Bouw en uitbreiding[bewerken]

In 1901 werd er onder leiding van ingenieur Carl Wurmb begonnen met de bouw van de lijn. In 1905 was het noordelijke deel, van Schwarzach-St. Veit, het begin van de lijn, naar Böckstein, aan de noordkant van de Tauernspoortunnel bruikbaar. Het zuidelijke deel van de lijn, van Spittal naar Mallnitz, en de 8550 meter lange Tauerntunnel, werden in 1909 gereedgesteld. Tussen 1933 en 1935 werd de lijn geëlektrificeerd. Sinds 1969 is men bezig de enkelsporige lijn stuk voor stuk dubbelsporig te maken. De grootse veranderingen werden aangebracht in Mallnitz. Hier werd er in de jaren 90, in plaats van het oude spoor, dat over een smalle richel om de berg heen liep, een tunnel recht door de berg geboord, wat de lijn drastisch veranderde. Tegenwoordig is men nog altijd bezig met het verdubbelen van het spoor.

Feiten[bewerken]

De Tauernspoorlijn is 82 kilometer lang, en overwint een in maximale stijging van 2,5% ongeveer 600 meter hoogteverschil. De langste en belangrijkste tunnel van de lijn is de 8550 meter lange Tauerntunnel.