Teaching Mrs. Tingle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teaching Mrs. Tingle
Regie Kevin Williamson
Producent Cathy Konrad
Scenario Kevin Williamson
Hoofdrollen Katie Holmes
Helen Mirren
Barry Watson
Marisa Coughlan
Muziek John Frizzell
Montage Debra Neil-Fisher
Cinematografie Jerzy Zielinski
Distributie Dimension Films
Première 20 augustus 1999
Genre zwarte komedie
Speelduur 96 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $13.000.000
Opbrengst $8.951.935
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Teaching Mrs. Tingle is een Amerikaanse zwarte komedie/Thriller, geregisseerd door Kevin Williamson. Voor Williamson, die eveneens het script schreef, was de film zijn regiedebuut. De hoofdrollen worden vertolkt door Helen Mirren, Katie Holmes, Marisa Coughlan, Barry Watson and Jeffrey Tambor.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Studente Leigh Ann wil kostte wat het kost hoge cijfers halen op school zodat ze na haar studie snel haar stad kan verlaten, maar haar sadistische geschiedenisdocente Mrs. Tingle gooit voortdurend roet in het eten. Medestudent Luke slaagt erin een kopie van een aankomend tentamen te bemachtigen en wil die aan Leigh Ann geven zodat ze gericht kan studeren. Ann slaat dit echter af omdat ze niet op zo’n manier wil slagen. Luke stopt het papier daarom buiten Anns weten in haar rugzak.

Ann wordt met het document betrapt door Mrs. Tingle, die dreigt haar van school te sturen. Die nacht gaan Luke en Jo Lynn naar haar huis om haar te vertellen dat het hun schuld was, maar Mrs. Tingle weigert hen te geloven. In een wanhoopspoging haalt Luke een kruisboog tevoorschijn. In een worsteling hem het ding af te nemen wordt Mrs. Tingle per ongeluk bewusteloos geslagen, waarna de studenten haar vastbinden aan haar bed.

De volgende dag laat Jo Lynn de schooldirectie denken dat Mrs. Tingle ziek is om zo wat tijd te winnen. Ondertussen wordt meer duidelijk over Mrs. Tingle. Ze haat Leigh Ann blijkbaar omdat zij, in tegenstelling tot haarzelf, wel de mogelijkheid zal hebben ooit hun kleine stadje te verlaten en het te gaan maken in het leven. Mrs. Tingle speelt ondertussen in op Jo Lynn en laat haar denken dat Leigh Ann een relatie heeft met Luke. Dit lijkt te werken daar Jo Lynn nu op school Leigh Ann begint te negeren en Luke voor zichzelf probeert te winnen.

Uiteindelijk, wanneer Leigh Ann, Luke en Jo Lynn allemaal in haar huis zijn, weet Mrs. Tingle te ontsnappen. Ze probeert Leigh Ann neer te schieten met de kruisboog, maar treft studente Trudie Tucker die net binnenkwam. Ook schooldirecteur Potter arriveert om te kijken hoe het met Mrs. Tingle gaat, en ontdekt alles. Mrs. Tingle wordt ontslagen als lerares.

Rolverbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Helen Mirren Mrs. Eve Tingle
Katie Holmes Leigh Ann Watson
Jeffrey Tambor Coach Richard 'Spanky' Wenchell
Barry Watson Luke Turner
Marisa Coughlan Jo Lynn Jordan
Liz Stauber Trudie Tucker
Michael McKean Principal Potter
Lesley Ann Warren Mrs Faye Watson
Molly Ringwald Miss Banks
Vivica A. Fox Miss Gold
John Patrick White Brian Berry
Robert Gant Professor

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De film droeg de werktitel Killing Mrs. Tingle, maar dit werd veranderd omdat na het Bloedbad op Columbine High School de discussie over tienergeweld in films sterk was opgelaaid.

De film kreeg voornamelijk negatieve reacties van critici en kijkers. Op Rotten Tomatoes gaf 19% van de recensenten de film een goede beoordeling.[1] Roger Ebert vergeleek de film met Election, en vond dat in vergelijking met die film Teaching Mrs. Tingle in het niet viel vanwege het gebrek aan sympathieke personages.[2]

De film bracht in het openingsweekend 3,3 miljoen dollar op, goed voor een 10e plaats in de Noord-Amerikaanse box office.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2000 werd Teaching Mrs. Tingle genomineerd voor vier prijzen:

  • De Saturn Award voor beste horrorfilm
  • De MTV Movie Award voor beste kus (Katie Holmes, Barry Watson)
  • De Teen Choice Award voor Film - Choice Chemistry (Katie Holmes, Barry Watson)
  • De Teen Choice Award voor Film - Choice Sleazebag (Helen Mirren)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]