Naar inhoud springen

Teer kransblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Teer kransblad
Teer kransblad
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Chlorophyta (Groenwieren)
Klasse:Charophyceae
Orde:Charales
Familie:Characeae (Kranswieren)
Geslacht:Chara
Soort
Chara virgata
Synoniemen

Chara delicatula
Chara verrucosa

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het teer kransblad (Chara virgata) is een kranswier uit de familie Characeae.

Chara virgata wordt 30 cm lang. De structuur is anders dan die van andere kranswieren. Het heeft een hoofdas van langwerpige knopen met kronkelende zijtakken. De hoofdas is licht- tot donkergroen en heeft een dikte van 0,5 mm. De schors is triplostich en tylacanth. De stekels zijn rudimentair tot kort bolvormig. De tweerijige stekels (stipulare) zijn fijn en zijn meestal verspreid gerangschikt. Ze zijn kort en wrattig en zitten op de randen van de schors. De takken staan in kransen van 7 of 8.

De gametangia worden gevormd van zomer tot herfst en zitten in twee of drie paren op de bastknobbels. De oogon wordt bekroond door de voorste vruchtbare blaadjes, de achterste blaadjes bij de steriele knopen zijn korter. De oogon heeft 13 tot 15 windingen, is vaak met kalkomhulsel en heeft een afmeting van 0,8 mm lang en 0,45 mm breed. Het heeft een 0,15 mm lange kroon aan de bovenkant. De zwarte oospore is slechts 0,7 mm lang, 0,5 mm breed en heeft 11 tot 13 ribben. Het antheridium heeft een diameter van ongeveer 0,45 mm. Alle cellen hebben 24 chromosomen.

Het teer kransblad komt voor in heldere meren die kalkarm zijn en vaak in het zure bereik. Het is wijdverbreid in landschappen waar het klimaat gevormd is door veenvorming. Dit zijn vooral de Noord-Duitse laaglanden, maar ook delen van Frankrijk, Schotland en Ierland. Verder komt het kranswier ook vaak voor in Polen, Noorwegen en Zweden. Hun verspreidingsgebied strekt zich uit van het Iberisch schiereiland tot Siberië en Noord-Amerika.

In Nederland komt hij algemeen voor.