Tekenreeks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de informatica is een tekenreeks, beter bekend onder de uit het Engels overgenomen term string, een reeks tekens of karakters. Een tekenreeks is een gegevenstype, ook wel datatype genoemd, dat geen tekens (de lege tekenreeks of lege string) ofwel een samenstel van een of meer tekens kan bevatten. Een tekenreeks kan in een computerprogramma vastliggen (een vaste naam als constante) of een variabele zijn (bijvoorbeeld een in te lezen persoonsnaam in een webformulier).

Schrijfwijze[bewerken | brontekst bewerken]

In veel programmeertalen wordt een string geschreven tussen aanhalingstekens, in sommige programmeertalen bevat een string ook een teken om het einde van de string aan te duiden (zoals het '\0'-teken (terminate character) in de programmeertaal C of in DOS het dollarteken ($)). Dit is het geval bij strings met variabele lengte; er zijn ook strings met vaste lengte. De lengte van een variable-length string kan variëren van 0 tot tot een eindige waarde ergens vastgelegd in het systeem. In Internet Explorer is de maximale URL (webadres) 2083 tekens, terwijl Microsoft Internet Information Services 16384 tekens verwerkt. Als een teken gereserveerd is voor markering van het einde van een string, kan dat teken niet zonder meer in de string zelf gebruikt worden.

Een computertaal biedt mogelijkheden om bewerkingen op strings uit te voeren. Een voorbeeld is het aaneenrijgen (concatenatie) van twee (of meer) strings. Een deel van een string heet een substring.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

C: 'a', 'a', 'p', 0
DOS: 'a', 'a', 'p', '$'

In de programmeertaal Pascal bevat een string een byte met het aantal karakters van de string en daarna die karakters zelf:

 Pascal: 3, 'a', 'a', 'p'

De representatie van een string kan verschillen. In C is een string eigenlijk een pointer naar een array van karakters die afgesloten wordt met een null-karakter.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een beroemde string in de informatica is "Hello World!", die vaak als voorbeeld in oefenprogrammaatjes wordt gebruikt.