Tele Atlas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tele Atlas NV
Oprichting 1984
Sleutelfiguren Tom van Rijn, oprichter
Bill Henry, CEO
Alain De Taeye
Hoofdkantoor 's-Hertogenbosch, Nederland (officieel)
Werknemers 1.889
Omzet € 308 miljoen (2007)
Winst € 24,4 miljoen (2007)
Website TomTom
Portaal  Portaalicoon   Economie
Camerawagen van Tele Atlas
Camerawagen van Tele Atlas

Tele Atlas was een van oorsprong Nederlandse onderneming. Het werd opgericht in 1984 en werd in 2008 overgenomen door TomTom.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Tele Atlas is een van de twee marktleiders in de ontwikkeling van geografische databanken. Het bedrijf biedt toepassingen zoals digitale kaarten voor GIS-applicaties, navigatiesystemen en Location Based Services. Daarenboven biedt ze databases die het wegennetwerk van Europa, de Verenigde Staten, Canada en delen van Azië en Zuid-Amerika gedetailleerd bestrijken. In 2007 realiseerde het bedrijf een omzet van € 308 miljoen en een winst van € 24,4 miljoen.

Tele Atlas werd in 1984 opgericht in 's-Hertogenbosch door Tom van Rijn. Vier jaar later werd er uitgebreid met een vestiging in België. Vanaf de jaren 90 werd er verder uitgebreid in andere landen en werden verwante bedrijven overgenomen. In het jaar 2000 verkreeg het bedrijf een beursnotering in Frankfurt am Main aan de Deutsche Börse. Men koos voor deze beurs omdat de voorwaarden voor startende technologiebedrijven beter waren. In november 2005 volgde uiteindelijk een notering aan Euronext in Amsterdam. Wereldwijd heeft het bedrijf anno 2007 zo'n 1628 mensen voltijds in dienst en cartografen onder contract in bijna 30 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich nog steeds in 's-Hertogenbosch. Het regionale Europese kantoor is gevestigd in Gent in België.

De belangrijkste concurrent van Tele Atlas is het Amerikaanse NAVTEQ.

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2007 lanceerde TomTom een overnamebod op Tele Atlas.[1] Eind oktober 2007 kwam de Amerikaanse concurrent Garmin met een tegenbod van in totaal € 2,3 miljard.[2] Op 7 november 2007 verhoogt TomTom haar bod aanzienlijk tot € 2,9 miljard.[3] Op 16 november 2007 trekt Garmin haar bod terug, en lijkt TomTom de overnamestrijd te hebben gewonnen.[4] Ook de Europese Commissie geeft het groene licht voor de overname.[5] Op 10 juni 2008 vond de formele afhandeling van de overname plaats en de notering van Tele Atlas van de beurzen van Amsterdam en Frankfurt werd kort hierna beëindigd.[6]