Televizier (wielerploeg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Televizierploeg tijdens een tijdrit in de Ronde van Frankrijk 1966

Televizier was een Nederlandse wielerploeg die in de jaren zestig actief was met bekende renners als Jo de Roo en Gerben Karstens. Vooral in de Ronde van Spanje kende het twee bijzonder succesvolle jaren (1966 en 1967), waarin vele etappes werden gewonnen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 nam een zeskoppige selectie onder leiding van Klaas Buchly deel aan de Ronde van Nederland, gesponsord door Televizier.

Vlak voor de Ronde van Frankrijk 1964 werd Televizier sponsor van een heuse profploeg, volledig bestaand uit Nederlandse renners, onder andere met Piet van Est en Henk Nijdam. Nijdam won dat jaar meteen een Tour-etappe voor het team. De ploegleider was Kees Pellenaars.[1]

Een jaar later werd de ploeg versterkt met Jo de Roo en Gerben Karstens en braken Cees Haast en Leo van Dongen door. De Roo kende een sterk jaar met winst in de Ronde van Vlaanderen en het NK. Karstens won Parijs-Tours. Bovendien schreven beide aanwinsten een etappe in de Ronde van Nederland op hun naam.

In 1966 werd fietsenfabrikant Batavus aan de teamnaam toegevoegd. Jos van der Vleuten kwam over van Flandria en won het puntenklassement van de Ronde van Spanje. Er werden in totaal negen etappes in deze ronde gewonnen, merkwaardig genoeg niet door Van der Vleuten. Nijdam en Karstens werden elk drie keer gehuldigd. Karstens werd ook Nederlands kampioen. Jo de Roo schreef Omloop het Volk op zijn naam.

1967 was het laatste jaar dat Televizier-Batavus actief was. Twee 21-jarige nieuwelingen, Evert Dolman en Jan Harings, wonnen een etappe in de Vuelta, net als Van der Vleuten, Nijdam en Karstens (4x). Net als een jaar eerder was Cees Haast de best geklasseerde renner, ditmaal op de vijfde plaats in een Ronde die werd gewonnen door Jan Janssen van Pelforth.

Na het opdoeken van Televizier vertrokken Nijdam, Karstens en Van der Vleuten naar Peugeot.

Ploegnamen[bewerken | brontekst bewerken]

Televizierploeg
Periode Ploegnaam Poegleider
1961 Televizier Klaas Buchly
1964-1965 Televizier Kees Pellenaars
1966-1967 Televizier-Batavus Kees Pellenaars

Bekende renners[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van Nederland Piet Damen
Vlag van Nederland Evert Dolman
Vlag van Nederland Leo van Dongen
Vlag van Nederland Piet van Est

Vlag van Nederland Jo de Haan
Vlag van Nederland Cees Haast
Vlag van Nederland Huub Harings
Vlag van Nederland Jan Harings

Vlag van Nederland Gerben Karstens
Vlag van Nederland Jacques van der Klundert
Vlag van Nederland Leo Knops
Vlag van Nederland Henk Nijdam

Vlag van Nederland Jo de Roo
Vlag van Nederland Jos van der Vleuten
Vlag van Nederland Fons Steuten
Vlag van Nederland Rik Wouters