Kees Pellenaars

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kees Pellenaars
Kees Pellenaars in 1965
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 10 mei 1913
Geboorteplaats Vlag van Nederland Terheijden, Nederland
Overlijdensdatum 30 januari 1988
Overlijdensplaats Breda, Nederland
Sportieve informatie
Discipline(s) Baan, Weg
Ploegen
1936
1936
1938
1939
1946
1949
1950
Magneet
Colin-Wolber
Dilecta-Wolber
Magneet
Dayton-London
Dunlop-Rubben Bottechia
Patria W.K.C.
Overige
1934 Goud WK amateurs
Portaal  Portaalicoon   Wielersport
Kees Pellenaars wint het Internationale Wielercriterium om De Grote Prijs van Eindhoven in 1936

Cornelis Petrus (Kees) Pellenaars (Terheijden, 10 mei 1913 - Breda, 30 januari 1988) was een Nederlands wielrenner en ploegleider. Men noemde hem meestal kortweg: "Den Pel".

Coureur[bewerken | brontekst bewerken]

Als coureur was hij in 1934 de eerste Nederlander die wereldkampioen op de weg werd. Weliswaar bij de amateurs, maar het was toch uitzonderlijk omdat in die tijd het baanwielrennen in Nederland de boventoon voerde. Twee jaar later werd hij Nederlands kampioen.

Pellenaars was ook een uitstekend baanrenner, die vaak koppelkoersen reed samen met Cor Wals. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reed hij, zoals de meeste coureurs, gewoon wedstrijden. In 1950 maakte een ernstig ongeluk een einde aan zijn actieve carrière: tijdens de Ronde van Duitsland reed hij met 80 kilometer per uur tegen een Amerikaanse legertruck op. Hij raakte zo zwaargewond dat een Belgische krant al een necrologie afdrukte.

Ploegleider[bewerken | brontekst bewerken]

Kees Pellenaars als ploegleider in de Ronde van Frankrijk 1954

Een jaar later werd Pellenaars de nieuwe ploegleider van de Nederlandse ploeg in de Tour de France. Het werd een onvergetelijk debuut: Wim van Est veroverde als eerste Nederlander de gele trui en reed daarmee een dag later, tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque, het ravijn in.

In de jaren daarna haalden coureurs als Van Est, Gerrit Voorting en Wout Wagtmans de nodige overwinningen en gele truien en verdienden veel geld. De Tour, en ook Pellenaars, werd in Nederland zeer populair. Hij was een van de weinige Nederlanders die thuis waren in de wielerwereld met zijn bedenkelijke trekjes. Toch ondervond hij ook veel tegenstand, want hij was een autoritaire leider en een ondiplomatieke man. In 1956 was hij het middelpunt van een rel, toen hij Van Est niet in de Tour-ploeg opnam. Woedende supporters wilden hem een lesje komen leren, waarop hij een groot bord op de gevel van zijn huis bevestigde: "Hier is 't." Zijn biografie draagt de titel: "Daar was 't".

Het jaar erop werd hij door de KNWU aan de kant geschoven. Daarna was hij jarenlang leider van de Televizier- en Goudsmit Hoff-equipes. Zijn meest succesvolle renner in die tijd was Henk Nijdam, maar de grootste troef van het Nederlandse wielrennen, Jan Janssen, reed niet voor hem. Dat kon Pellenaars moeilijk verkroppen, vandaar waarschijnlijk zijn bekende uitspraak, gedaan vóór de Tour van 1968: "Als Janssen de Tour kan winnen, kan mijn schoonmoeder het ook."

Halverwege de jaren 70 trok Kees Pellenaars zich uit de wielersport terug. Hij overleed in 1988, 74 jaar oud.

Belangrijkste overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

1934

1936

1937

1938

1939

1949

Tourdeelnames[bewerken | brontekst bewerken]

geen

Zie de categorie Kees Pellenaars van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Marinus Valentijn
1935
Nederlandse kampioenstrui Nederlands kampioen wielrennen Nederlandse kampioenstrui
Kees Pellenaars
1936
Opvolger:
John Braspennincx
1937