Ter Groene Poorte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De hotelschool Ter Groene Poorte in Sint-Michiels (Brugge) is een van de bekendste en belangrijkste hotelscholen van België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 september 1963 ging de bakkerijschool van start onder de naam "Technisch Instituut voor Brood- en Banketbakkerij Brugge" (IBA) met 22 leerlingen. Een jaar later startte de opleiding met een internaat. In 1968 kwam er een opleiding voor hotel en slagerij. In 1967 werd de naam gewijzigd tot "Instituut voor Voeding". Begin jaren 1970 had het instituut meer dan 1.000 leerlingen.

In 1981 startte Ter Groene Poorte met het geven van hoger secundair onderwijs. In 1991 werd de naam gewijzigd in de huidige: "Ter Groene Poorte". De school is bekend vanwege enkele oud-leerlingen, vooral in het restaurantwezen, die (soms al op jonge leeftijd) een Michelinster behaalden. Enkele oud-leerlingen, zoals Sergio Herman en Gert De Mangeleer behaalden op jonge leeftijd zelfs de hoogste Michelinonderscheiding, namelijk drie sterren.

Sinds 2012 organiseert de school het driedaagse "Drunchfestival" waar drinken en lunchen samengaan.

In 2015 kreeg de school een nieuw gebouw met de naam 'Huis van de gastronomie', grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid.[1]

De school exploiteert op de opleidingslocatie diverse instructierestaurants, een bakkerij en een slagerij waar de leerlingen praktijkervaring opdoen. In de meeste van deze faciliteiten kunnen ook reguliere klanten terecht.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]