Naar inhoud springen

Terry Griffiths

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Terry Griffiths
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Bijnaam Griff
Geboortedatum 16 oktober 1947
Land Vlag van Wales Wales
Sportieve informatie
Hoogste ranking 3
Hoogste break 139
Toernooizeges
Ranking 1
Niet-ranking 17
Wereldkampioen 1979
Portaal  Portaalicoon   Sport

Terence 'Terry' Martin Griffiths, OBE (Llanelli, 16 oktober 1947) is een voormalig snookerspeler uit Wales. Hij was wereldkampioen in 1979 en stond bekend om zijn trage en bedachtzame stijl van spelen.

Wedstrijden tussen Griffiths en de even zo langzame Cliff Thorburn op het WK duurden meermaals tot diep in de nacht. Tijdens een van deze nachtelijke partijen moest Griffiths weer eens een moeilijke snooker oplossen. Na een paar minuten kijken vroeg Griffiths aan de zaal: Is somebody still awake? I need a little bit of advice!.

Als gewezen postbode had Griffiths een lange amateurcarrière, waarin hij in 1975 de Welsh Amateur Championship en in 1977 en 1978 de English Amateur Championship won. Pas daarna werd hij professioneel speler.

Hij werd als beginnende prof op zijn eerste WK snooker (1979) meteen wereldkampioen door in de finale Dennis Taylor te verslaan met 24-16. Hij haalde op het WK 1988 nogmaals de finale, maar verloor deze van Steve Davis. Naast het WK wist Griffiths ook onder meer het Benson and Hedges Masters te winnen in Wembley, Londen in 1980. Ook won hij twee keer de World Trickshot in 1992 en 1994.

Griffiths stopte als prof in 1996 en is sindsdien regelmatig commentator voor de BBC bij grote toernooien. Ook is hij coach van verschillende spelers, zoals Mark Williams en Marco Fu.