Teunis Abbenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teunis Abbenbroek
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 16 maart 1890, Goudswaard
Overleden 12 maart 1945, Rotterdam
Code Erelijst V402
Groep Ordedienst, Nationaal Steun Fonds

Teunis Johannes Abbenbroek (Goudswaard, 16 maart 1890Rotterdam, 12 maart 1945) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Abbenbroek werkte bij de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

In het verzet[bewerken]

Teunis was de vader van verzetsstrijder Anton Abbenbroek, en ging na de dood van deze zoon, op diens verzoek bij het verzet. Hij ging aan de slag bij de Ordedienst en tevens bij het Nationaal Steun Fonds (NSF) voor de verzorging van bonkaarten in het Westland. Later was hij plaatsvervangend commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Den Haag.

Arrestatie[bewerken]

Hij werd op 26 december 1944 gearresteerd en zat tot 12 maart 1945 vast in de gevangenis van Scheveningen. Als represaille voor de aanslag op de SD'er Röhmer en de SS'er Koster werd hij samen met 19 anderen op 12 maart 1945 gefusilleerd in de Goereesestraat in Rotterdam.

Herdenking[bewerken]

Op de plaats van de fusillade is een monument geplaatst. In 1950 is het monument verplaatst naar de Pleinweg in Rotterdam. [1] Het monument bestaat uit een gedenksteen met de 20 namen van de gevallenen. Even verderop is het beeld 'Il Grande Miracolo' van Marino Marini geplaatst ter herdenking van de gebeurtenis. [2]

Teunis Abbenbroek ligt begraven op ereveld Loenen, Vak C, Grafnummer 373.

Afscheidsgroet uit Cel 634 van het Oranjehotel[bewerken]

Deze groet is op de muur geschreven. Dit is een gedeelte van de afscheidsgroet: "1/1 45. Voor het geval wij elkaar niet meer mochten zien, noch kunnen schrijven, weet dan dat mijn laatste gedachten bij jullie zijn. Ik heb een sterk en lichtend voorbeeld van onzen lieven Ton om naar op te zien!!! God zal voor jullie zorgen. Hij zij mijn ziel genadig. Jullie man Opa Zoon Teun J. Abbenbroek."[1]

Externe links[bewerken]