Thé Lau (schilder)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de muzikant en tekstschrijver met de naam Thé Lau, zie Thé Lau (muzikant).

Mattheus Josephus (Thé) Lau (De Rijp, 6 februari 1889Maastricht, 9 juli 1958) was een Nederlands kunstschilder die wordt gerekend tot de Bergense School.[1] Ook maakte hij litho's en glas-in-loodramen, en ontwierp hij juwelen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Lau woonde van 1919 tot 1948 in De Woeste Hoeve aan de Heereweg in Catrijp, in de voormalige gemeente Schoorl, thans Bergen. Hij stond er bekend als “de Tamme Rus”.[bron?] Rond 1930 raakte hij bevriend met de Duitse kunstenaar Franz Radziwill die in magisch-realistische trant werkte. Hij verdiepte zich in oude frescotechnieken. Zijn belangstelling voor oude technieken leidde ertoe dat hij in 1937 miniaturen ging maken. Hij verluchtte onder andere een handschrift van het Lucas-evangelie met miniaturen. In 1948 werd Lau docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Een zoon en kleinzoon van Thé Lau dragen dezelfde naam. Zijn kleinzoon was de muzikant en tekstschrijver Thé Lau.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Door zijn vriendschappen met Henri ten Holt, Jaap Weyand, Charley Toorop, John Rädecker, Piet Wiegman en Kasper Niehaus was Lau verbonden met de Bergense School. Zijn bekendste werk maakte hij tussen 1919-1948 toen hij in Schoorl woonde.

Lau schilderde duinlandschappen, stillevens, portretten, hij maakte litho's en hij ontwierp ook glas-in-loodramen en juwelen. Daarnaast maakte hij wandschilderingen. Veel werk bevindt zich in particuliere collecties. Museum Kranenburgh in Bergen (NH) bezit enkele werken van Lau in de vaste collectie. Ook schilderde hij de Via Crucis (de Kruisweg — de laatste stappen van Jezus op weg naar zijn kruisiging) in de Cultuurkoepel (voorheen de Mariakapel) te Heiloo.

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2006 Museum Kranenburgh - Overzichtstentoonstelling.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Elina van Tuinen-Taselaar, Thé Lau. Mattheus Josephus Lau 1889-1958, Stichting Museum Kranenburgh, Bergen (2006) ISBN 9789078666011