The Accountant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Accountant
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Gavin O'Connor
Producent Lynette Howell Taylor
Mark Williams
Scenario Bill Dubuque
Hoofdrollen Ben Affleck
Anna Kendrick
J.K. Simmons
Jon Bernthal
Jeffrey Tambor
John Lithgow
Muziek Mark Isham
Montage Richard Pearson
Cinematografie Seamus McGarvey
Productiebedrijf Electric City Entertainment
RatPac-Dune
Entertainment
Zero Gravity Management
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 10 oktober 2016
(Los Angeles)
Vlag van België 2 november 2016
Vlag van Nederland 3 november 2016
Genre Actiethriller
Speelduur 128 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 44 miljoen
Opbrengst US$ 155 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Accountant is een Amerikaanse misdaadfilm uit 2016 die geregisseerd werd door Gavin O'Connor. De hoofdrollen worden vertolkt door Ben Affleck, Anna Kendrick en J.K. Simmons.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Christian Wolff werkt als forensisch accountant voor criminele organisaties die hem door een geheimzinnige figuur, bekend als The Voice, worden aangeboden. Hij is een wiskundig genie en gebruikt zijn talenten om de frauduleuze boekhoudingen van de criminele organisaties op orde te krijgen.

In zijn jeugd werd bij Christian autisme vastgesteld, waardoor werd aangeraden om hem naar de Harbor Neuroscience Institute in New Hampshire te brengen. Hoewel hij een vriendschap had ontwikkeld met Justine, de dove dochter van de directeur van het instituut, besloot zijn vader om hem niet naar het instituut te brengen. De gewezen militair vond dat zijn zoon de hindernissen die met zijn psychische aandoening gepaard gingen zelf moest overwinnen en niet hoefde te verwachten dat de wereld zich aan hem zou aanpassen. Christians moeder liet hem al snel in de steek, waardoor Christian en zijn broer Braxton alleen achterbleven met hun vader.

Raymond King, die op het punt staat op pensioen te gaan, moet in dienst van de Department of the Treasury financiële misdrijven opsporen en bestrijden. Om Christian, die hij kent onder het alias The Accountant, te identificeren, roept King de hulp in van Marybeth Medina. Ze is verplicht om mee te werken, aangezien King dreigt om haar misdadig verleden naar buiten te brengen. De analiste heeft weinig aanwijzingen. Ze beschikt enkel over een handvol aliassen en een video waarin enkele leden van de misdaadfamilie Gambino doodgeschoten worden. Medina vermoedt dat The Accountant de schutter uit de video is.

Christian werkt ondertussen voor het legitiem bedrijf Living Robotics dat problemen heeft met zijn boekhouding. Hij werkt samen met Dana, de boekhoudster van het bedrijf, om te achterhalen wat er scheelt. Samen ontdekken ze dat er 61 miljoen dollar is weggesluisd. Wat later wordt de financiële directeur van het bedrijf door een huurmoordenaar, The Assassin, verplicht om zelfmoord te plegen. De overige directieleden, Lamar en Rita Blackburn, interpreteren de zelfmoord als een schuldbekentenis.

Vervolgens worden ook Christian en Dana door huurmoordenaars aangevallen. Christian weet ze uit te schakelen en Dana te redden. Ze komen te weten dat de 61 miljoen dollar gebruikt werd om de waarde van de aandelen van Living Robotics te verhogen. De twee vermoeden dat Rita Blackburn verantwoordelijk is voor de fraude en moordaanslagen. Wanneer ze haar opzoeken, merken ze echter dat Rita zelf vermoord is door The Assassin, die net weet te ontsnappen. Inmiddels is Christian er ook achter gekomen dat Lamar Blackburn het brein achter de zaak is.

Medina achterhaalt dat Christian Wolff de echte naam van The Accountant is. Samen met King brengt ze een bezoekje aan Christians huis. King onthult vervolgens dat Christian hem al jaren belangrijke informatie over criminele organisaties bezorgt en dat de zoektocht naar zijn ware identiteit een test was. Doordat Medina de identiteit achterhaald heeft, weet King dat ze de geschikte persoon is om hem na zijn pensioen op te volgen.

Christian besluit het huis van Lamar Blackburn aan te vallen. Hij stoot er op een leger huurlingen van The Assassin. Tijdens de schietpartij komt Christian te weten dat The Assassin niemand minder dan zijn broer Braxton is, met wie hij na de dood van zijn vader geen contact meer had. De twee begraven de strijdbijl, waarna Lamar Blackburn door Christian gedood wordt.

Nadien speelt The Voice alle informatie over de financiële misdrijven van Lamar Blackburn door aan Medina. Christian neemt afscheid van Dana en besluit zijn broer Braxton op te sporen. In de Harbor Neuroscience Institute is te zien hoe een inmiddels volwassen Justine de persoon achter The Voice is.

Leeswaarschuwing: Eindigt hier.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Affleck, Ben Ben Affleck Christian "Chris" Wolff
Kendrick, Anna Anna Kendrick Dana Cummings
Simmons, J.K. J.K. Simmons Raymond "Ray" King
Bernthal, Jon Jon Bernthal Braxton "Brax" Wolff
Addai-Robinson, Cynthia Cynthia Addai-Robinson Marybeth Medina
Lithgow, John John Lithgow Lamar Blackburn
Smart, Jean Jean Smart Rita Blackburn
Umberger, Andy Andy Umberger Ed Chilton
Tambor, Jeffrey Jeffrey Tambor Francis Silverberg
Wright, Alison Alison Wright Justine
Treveiler, Robert C. Robert C. Treveiler Vader van Christian
Kraft, Mary Mary Kraft Moeder van Christian
Lee, Seth Seth Lee Christian als kind

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]