The Big Combo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Big Combo
Ik was de vriendin van een gangster[1]
The Big Combo poster.jpg
Tagline The Most Startling Story The Screen Has Ever Dared Reveal!
Regie Joseph H. Lewis
Producent Sidney Harmon
Scenario Philip Yordan
Hoofdrollen Cornel Wilde
Richard Conte
Brian Donlevy
Jean Wallace
Muziek David Raskin
Cinematografie John Alton
Distributie Allied Artists
Première Vlag van Verenigde Staten 3 februari 1955
Genre Film noir
Speelduur 89 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Film noir

The Big Combo (1955) is een Amerikaanse film noir, geregisseerd door Joseph H. Lewis en stilistisch in beeld gebracht door cameraman en noir-icoon John Alton. De muziek is van David Raksin.

Deze gewelddadige, donkere film vertelt over de getormenteerde politieman Lt Leonard Diamond (Cornel Wilde), die een persoonlijke kruistocht aanvangt tegen de sadistische bendeleider Mr Brown (gespeeld door Richard Conte) die hij koste wat kost voor het gerecht wil brengen. Al zijn pogingen om de gangster in het nauw te drijven mislukken echter. Zijn korpschef, captain Peterson (Robert Middleton) verdenkt hem ervan dat hij vooral gemotiveerd is doordat hij verliefd is op Susan Lowell (Jean Wallace), het mooie blonde liefje van de gangster. Het meisje wordt slecht behandeld door Mr Brown, maar voelt zich fysiek zo aangetrokken tot de bruut dat ze hem niet verlaat.

Verhaal[bewerken]

Luitenant Diamond tracht met alle mogelijke middelen de bendeleider in het nauw te drijven en besteedt er zelfs zijn eigen geld aan. Hij gaat zelfs zo ver om vroegere bendeleden van Brown te bedreigen zodat ze hem meer zeggen over Browns misdaden. Zo weet hij dat Brown zijn vroegere vrouw heeft vermoord, en probeert daar bewijzen voor te vinden. Nog voor hij getuigen kan spreken hebben Browns huurmoordenaars echter iedereen opgeruimd die tegen hun baas zou kunnen getuigen. Susan kan de situatie niet meer aan en onderneemt een zelfmoordpoging door pillen te slikken. Brown wil wraak nemen op Diamond en stuurt zijn beulen Mingo en Fante achter hem aan... Uiteindelijk slaagt Diamond erin om Susans hulp te krijgen en hij gaat een confrontatie aan met zijn aartsvijand uit de onderwereld.

Rolverdeling[bewerken]

Externe links[bewerken]