The Bitterest Pill (I Ever Had to Swallow)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

The Bitterest Pill (I Ever Had To Swallow) is de voorlaatste single van The Jam. Het verscheen op 10 september 1982 en werd in Engeland een #2-hit.

De single werd opgenomen vlak nadat zanger/gitarist Paul Weller zijn collega's Bruce Foxton en Rick Buckler over het naderende einde van The Jam had verteld. Foxton vatte dit nieuws op als "the bitterest pill I've ever had to swallow" en liep tijdens de eerste draaidag van de videoclip weg om de volgende dag door een stand-in te worden vervangen.

Van alle singles die The Jam sinds het najaar van 1981 uitbracht kwam The Bitterst Pill het dichtst in de buurt van de richting die Weller met zijn soul/jazz-collectief The Style Council zou opgaan. Vanwege het strijkersarrangement en de vrouwelijke tweede stem (van Belle Stars-zangeres Jennie Matias) wordt de single door sommigen daadwerkelijk met The Style Council verward.

In 1997 - toen Weller inmiddels solo was gegaan - kwam The Bitterest Pill opnieuw in de Engelse hitlijsten; ditmaal haalde het de 30e plaats.