The Descent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Descent
Regie Neil Marshall
Producent Christian Colson
Scenario Neil Marshall
Hoofdrollen Shauna Macdonald
Natalie Jackson Mendoza
Alex Reid
Saskia Mulder
Muziek David Julyan
Cinematografie Sam McCurdy
Distributie Pathé
Première 8 juli 2005
Genre horror
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Budget £ 3.500.000
Gewonnen prijzen 8
Overige nominaties 14
Vervolg The Descent: Part 2
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Descent is een Britse horrorfilm uit 2005 gemaakt en geregisseerd door Neil Marshall. De film volgt een groep vrouwen die op expeditie gaan in een grot en door een instorting vast komen te zitten samen met gruwelijke wezens. The Descent ging in première op 8 juli 2005 in het Verenigd Koninkrijk.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Juno (Natalie Mendoza), Sarah (Shauna MacDonald) en Beth (Alex Reid) zijn aan het raften in Schotland. Sarahs echtgenoot Paul (Oliver Milburn) en hun dochter Jessica (Molly Kayll) zwaaien en juichen vanaf de oever. Op weg naar huis krijgen ze een ongeluk met de auto. Paul en Jessica zijn op slag dood, maar Sarah overleeft. Een jaar later komen Juno, Sarah, Beth, Sam (MyAnna Buring) en Rebecca (Saskia Mulder) bij elkaar in een blokhut in de Appalachian Mountains (VS). Holly (Nora-Jane Noone), een vriendin van Juno, komt bij de groep. De volgende ochtend gaat de groep op expeditie in een grot. Als ze na hun lunch in de grot door een smalle tunnel naar de volgende ruimte kruipen, stort deze in. Ze kunnen niet meer terug naar de ingang van de grot. Na de instorting bekent Juno dat ze de meiden naar een onbekende grot heeft gebracht. Ze zouden oorspronkelijk naar de Boreham grotten gaan, maar zij vond die te toeristisch. De grot waar ze nu in zijn is pas ontdekt en Juno wilde hem verder verkennen zodat de grot naar haar vernoemd zou worden. Holly had de autoriteiten verteld dat ze naar de Boreham grotten zouden gaan, dus niemand weet dat ze hier opgesloten zitten. Terwijl ze verder de grot in lopen op zoek naar een andere uitgang, vinden ze een muurschildering. Op de muurschildering is volgens Beth te zien dat er twee uitgangen zijn.

Later valt Holly en breekt haar been. Sam spalkt Holly's been en de vrouwen dragen haar verder. Terwijl de anderen helpen, wandelt Sarah weg en ziet ze een menselijk wezen in de grot staan. De anderen denken dat ze het zich heeft ingebeeld, maar Sarah dringt erop aan dat ze 'iemand zag'. Kort daarna worden ze aangevallen door een van de wezens, crawlers genoemd. De groep wordt uiteengedreven en de wezens doden Holly. Sarah valt en raakt bewusteloos. Juno wordt langs achteren aangevallen door een crawler, maar kan hem doden. Direct daarna komt Beth naar Juno langs achteren. Opgeschrokken zwaait Juno rond en doorboort Beth's keel met haar houweel. Beth valt en trekt Juno's medaillon af. Geschokt, strompelt Juno weg. Uiteindelijk komt Juno terug bij Rebecca en Sam en redt ze van een crawler. Juno vertelt hen dat ze misschien een uitweg heeft gevonden, maar dat ze niet vertrekt zonder Sarah. Ondertussen wordt Sarah wakker en vindt de dodelijk gewonde Beth, die vertelt dat Juno haar zo heeft achtergelaten. Sarah gelooft het niet totdat ze het medaillon van Juno ziet. Beth vraagt Sarah om haar leven te beëindigen en Sarah doet het met tegenzin. Sarah gaat verder en doodt drie crawlers. Elders worden de anderen achtervolgd door een groep crawlers. De crawlers doden Sam en Rebecca, Juno rent weg.

Uiteindelijk vinden Juno en Sarah elkaar. Samen nemen ze het op tegen een grote groep crawlers en verslaan ze deze. Sarah beschuldigt Juno ervan Beth te hebben achtergelaten. Sarah hakt in Juno's been en laat haar achter, net zoals Juno Beth achter liet. Terwijl ze vlucht hoort ze Juno gillen, plots wordt het stil. Sarah struikelt en raakt bewusteloos. Sarah wordt wakker en ziet dan de uitgang van de grot. Ze klimt naar de uitgang en rent naar haar auto en rijdt weg. Na een tijdje gereden te hebben, zet ze de auto stil en begint te huilen. Plots ziet Sarah Juno naast haar zitten onder het bloed. Sarah gilt en wordt wakker terwijl ze nog steeds in de grot zit. Haar hele ontsnapping was een illusie. Ze is nog steeds in de grot en heeft geen enkele kans op ontsnapping. Sarah begint weer te hallucineren en ziet haar dode dochtertje voor zich, met een verjaardagstaart in haar handen. Terwijl Sarah zich wanhopig vastklampt aan dit beeld, komen de kreten van de crawlers steeds dichterbij.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Macdonald, Shauna Shauna Macdonald Sarah
Mendoza, Natalie Jackson Natalie Jackson Mendoza Juno
Reid, Alex Alex Reid Beth
Mulder, Saskia Saskia Mulder Rebecca
Buring, MyAnna MyAnna Buring Sam
Noone, Nora-Jane Nora-Jane Noone Holly
Milburn, Oliver Oliver Milburn Paul
Kayll, Molly Molly Kayll Jessica

Trivia[bewerken]

  • De actrices die de vriendinnen spelen zijn alle 6 geboren in een ander land: Macdonald in Maleisië, Mendoza in Hongkong, Reid in Engeland, Mulder in Nederland, Buring in Zweden en Noone in Ierland.
  • De film is grotendeels in een studio opgenomen: er is niet gefilmd in echte grotten.
  • De "crawlers" werden tijdens de opnames zo lang mogelijk voor de actrices verborgen gehouden om het schrik-effect te verhogen.

Vervolg[bewerken]

In Londen werd een vervolg gemaakt getiteld The Descent: Part 2, dat in 2009 uitkwam. Het vervolg bracht een probleem op omdat het eerste deel in de Verenigde Staten een ander einde had dan in de Europese versie. In de Amerikaanse versie kon Sarah ontsnappen, in de Europese versie bleef ze achter in de grot. Aangezien de film in Amerika het meeste moest opbrengen, werd die versie als uitgangspunt genomen.

Externe links[bewerken]