MyAnna Buring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MyAnna Buring (2014)

MyAnna Buring, artiestennaam van Anna Margaretha My Rantapää (Sundsvall, 22 september 1979), is een Zweeds-Britse actrice. Ze maakte in 2005 haar filmdebuut als Sam in de horrorfilm The Descent, van regisseur Neil Marshall, die haar drie jaar later opnieuw een rol gaf in de sciencefictionfilm Doomsday.

Hoewel Buring in Zweden geboren werd, groeide ze op in het Midden-Oosten. Ze volgde de Amerikaans-Britse school in Masqat in Oman. Ze verhuisde op haar zestiende naar Engeland, waar ze Spaans en Drama studeerde aan de Universiteit van Bristol. In 2004 behaalde ze het diploma van de London Academy of Music and Dramatic Art. Ze speelt vele rollen in het Britse theater en is mededirecteur en regisseur bij de MahWaff Theatre Company in het Londense West End.

Buring heeft naast filmrollen verschillende optredens in Britse televisieseries op haar naam staan. Zo verscheen ze eenmalig in onder meer Casualty, Midsomer Murders, Inspector George Gently en Doctor Who, een aantal keren in The Wrong Door en als het vaste personage Edna in het laatste seizoen van Downton Abbey. Ze had een van de hoofdrollen in Ripper Street en in 2017 speelde ze de hoofdrol van rechercheur Helen Weeks in de BBC-miniserie In the Dark naar de roman van Mark Billingham.

Filmografie[bewerken]

*Exclusief televisiefilms

Externe link[bewerken]