The Devil's Circus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Devil's Circus
Het Duivelscircus (NL)[1]
Regie Benjamin Christensen
Scenario Benjamin Christensen
Hoofdrollen Norma Shearer
Cinematografie Ben F. Reynolds
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 15 februari 1926
Vlag van Nederland 12 november 1926[2]
Genre Drama
Speelduur 70 minuten
Taal Stomme film
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Devil's Circus is een stomme film uit 1926 onder regie van Benjamin Christensen. In Nederland werd de film destijds uitgebracht onder de titel Het Duivelscircus.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Carlstop is een dief die onlangs is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij krijgt een baan bij een circus, waar hij trapeze-artieste Mary ontmoet. Hij wordt verliefd op haar, maar ze wordt al constant benaderd door de leeuwentemmer Hugo. Zij heeft geen interesse in hem, maar dat houdt hem niet tegen. Hij stort zichzelf op haar. Hoewel ze hem van zich af probeert te duwen, verkracht hij haar.

Na deze gebeurtenis groeit Mary naar Carlstop toe. Ze worden verliefd en plannen het circus voorgoed te verlaten. Ze hebben echter geen geld om een huis te kopen en een normaal leven te beginnen. Spiro, een vriend van Carlstop, biedt hem een groot bedrag aan als hij meedoet aan nog één roofoverval. Hij ziet het als de enige oplossing en besluit mee te doen, maar wordt gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd.

Als hij wordt vrijgelaten, gaat hij het leger in om mee te vechten aan de Eerste Wereldoorlog. Ondertussen wordt Hugo's vrouw Yonna jaloers als hij nog enkel interesse toont in Mary. Ze probeert haar uit de weg te ruimen en maakt een van de koorden kapot waarop Mary loopt tijdens een optreden. Ze valt op de leeuwenkooi. Hugo redt haar, maar ze is erg toegetakeld. Op datzelfde moment raakt Carlstop ernstig gewond in de oorlog.

Desondanks herenigen Mary en Carlstop met elkaar. Hij wil wraak nemen op Hugo, maar weet dat hij het al zwaar genoeg heeft. Hugo is onlangs blind geworden en is nu volledig afhankelijk van Yonna, die haar geld verdient via prostitutie.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Shearer, Norma Norma Shearer Mary
Mack, Charles Emmett Charles Emmett Mack Carlstop
Myers, Carmel Carmel Myers Yonna
Miljan, John John Miljan Hugo
McDowell, Claire Claire McDowell Mevrouw Peterson
Coad, Joyce Joyce Coad Kleine Anita

Achtergrond[bewerken]

The Devil's Circus is een van de vele films die probeerde te teren op het succes van de circusfilms He Who Gets Slapped (1924) en Varieté (1925).[3] Het was de eerste Amerikaanse film die de Deense regisseur Benjamin Christensen maakte. Er is lang gedacht dat de film verloren is gegaan. Nadat er kopieën werden gevonden, volgde een restauratie. Tegenwoordig wordt de film op verschillende filmfestivals getoond.[4]