The Haunted Mansion (2003)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Haunted Mansion
Tagline Check your pulse at the door... if you have one.
Regie Rob Minkoff
Producent Andrew Gunn
Don Hahn
Scenario David Berenbaum
Hoofdrollen Eddie Murphy
Jennifer Tilly
Terence Stamp
Marsha Thomason
Nathaniel Parker
Muziek Mark Mancina
Montage Priscilla Nedd-Friendly
Cinematografie Remi Adefarasin
Distributie Walt Disney Pictures
Première VS: 26 november 2003
Nederland: 25 maart 2004
Genre Comedy / Familie / Fantasy / Horror / Thriller
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $90.000.000 (schatting)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Haunted Mansion is een Amerikaanse fantasyfilm uit 2003 gebaseerd op de gelijknamige attractie in Disneyland. De film is geregisseerd door Rob Minkoff met in de hoofdrollen Eddie Murphy, Terence Stamp, Jennifer Tilly, Marsha Thomason en Nathaniel Parker. De film ging in de Verenigde Staten in première op 26 november 2003. In Nederland draaide hij op 25 maart 2004 voor het eerst in de bioscopen.

Synopsis[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Workaholic en makelaar Jim Evers en zijn vrouw Sara ontvangen een vreemd telefoontje van een man genaamd Ramsley met het verzoek of Sara naar het mysterieuze Gracey Manor wil komen. Jim ziet zijn kans en probeert er geld uit te slaan als makelaar, maar om zijn familie zoet te houden vermomt hij het als een "familie-uitje". Daar aangekomen ontdekt hij dat de eigenaar van het huis, Master Gracey, een geest is. Hij heeft eeuwen geleden zijn vrouw verloren. Sara die als twee druppels water op zijn overleden vrouw lijkt, moet nu als Master Gracey's bruid dienen. Jim moet alles op alles zetten om de vloek te verbreken en ontdekt hoe belangrijk zijn familie voor hem is.

Opbrengsten[bewerken | brontekst bewerken]

The Haunted Mansion bracht in het openingsweekend in de Verenigde Staten ongeveer $ 35.000.000 op. In totaal bracht de film in de V.S. $75.847.266 op, amper een kwart van zijn attractie voorganger: Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. De film deed het maar marginaal beter in het buitenland met een wereldwijd totaalopbrengst van $ 106.443.000.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
  • Eddie Murphy als Jim Evers: een workaholic makelaar. Hij is vaak te laat voor familie bijeenkomsten of verjaardagen. Hij probeert het elke keer goed te maken.
  • Terence Stamp als Ramsley: De Engelse butler van Gracey Manor en een vaderfiguur voor Master Gracey.
  • Nathaniel Parker als Master Edward Gracey: Eigenaar van Gracey Manor. Hij is beleefd en vriendelijk en verlangt naar zijn verloren liefde Elizabeth na haar ogenschijnlijke zelfmoord. In een poging om haar terug te vinden in het hiernamaals heeft hij ook zelfmoord gepleegd, maar zonder succes.
  • Marsha Thomason als Sara Evers/Elizabeth Henshaw: Vrouw van Jim. Master Gracey gelooft dat zij de herboren Elizabeth is en probeert vriendschap met haar te sluiten.
  • Marc John Jefferies als Michael Evers: De tien jaar oude zoon van Jim. Bang van spinnen die hij overwint nadat hij Jim en Megan van een groep zombies probeert te redden.
  • Aree Davis als Megan Evers: Een typisch 13-jarige dochter van Jim. Ongeduldig en koppig.
  • Jennifer Tilly als Madame Leota: Een zigeunervrouw wier hoofd in een glazen bol, gevuld met groene rook opgesloten zit. Ze is heel intelligent en gevat en bezit over magische krachten.
  • Wallace Shawn als Ezra: Een onhandige hulp die zich altijd zorgen maakt om in de problemen te geraken. Desondanks helpt hij de familie Evers.
  • Dina Waters als Emma: Een zenuwachtige maar behulpzame hulp die doodsbang lijkt te zijn van Ramsley.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]