The Hole (2009)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Hole
Alternatieve titel(s) The Hole in 3D
Regie Joe Dante
Producent Claudio Fäh
Michel Litvak
Vicki Sotheran
David Lancaster
Scenario Mark L. Smith
Guillermo Del Toro (uncredited)
Hoofdrollen Teri Polo
Chris Massoglia
Haley Bennett
Nathan Gamble
Muziek Javier Navarrete
Montage Marshall Harvey
Cinematografie Theo van de Sande
Distributie Bold Films
Genre Horror
Thriller
Speelduur 98 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Hole is een Amerikaanse horror-fantasy-thriller geregisseerd door Joe Dante met in de hoofdrollen Teri Polo, Chris Massoglia en Haley Bennett. Naast de reguliere versie werd de film ook in 3D vertoond onder de naam The Hole in 3D.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De alleenstaande Susan Thompson (Teri Polo) verhuist met haar twee zonen Lucas (Nathan Gamble) en Dane (Chris Massoglia) naar het fictieve Bensonville. Het is al snel duidelijk dat de familie voor een ongekende reden al enkele keren is verhuisd en dat de zeventienjarige Dane zijn tienjarig broertje graag plaagt met een enge clownspop.

Dane, Lucas en hun buurmeisje Julie vinden in de kelder een houten luik dat met hangsloten is afgesloten. Ze vinden de sleutels en openen het luik. Daar is een donkere schacht. Ze gooien verfpotten en nagels in de put om de diepte in te schatten, maar er volgt geen enkel geluid. Daarop laten ze met een koord de enge clownspop zakken, maar bij het ophalen komt deze schijnbaar vast te zitten waardoor het koord breekt.

Dan gebeuren er vreemde zaken. Julie ziet te pas en te onpas een klein meisje met bloedende ogen. Lucas ziet regelmatig de enge clownspop en het is voor hem duidelijk dat deze levend is geworden. Plots zien ook Lucas en Dane het kleine meisje. Ze achtervolgen haar en zijn verrast wanneer ze in de diepe put verdwijnt. Omdat de hangsloten spoorloos zijn verdwenen, sluiten ze het luik af met een zware ijzeren kast. Ondanks de bizarre gebeurtenissen lichten Dane en Lucas hun moeder niet in uit vrees dat ze nogmaals moeten verhuizen. Daarnaast moet Susan ook enkele dagen weg voor haar werk.

Met hulp van Julie vinden ze de vorige bewoner van het huis: de excentrieke en ietwat getikte Creepy Carl (Bruce Dern). Hij zegt dat de schim iedereen in een oogopslag kent en later komt halen. Bij hun thuiskomst staat de ijzeren kast naast een geopend luik. Het wordt terug afgesloten met lange schroefnagels, maar de schim is in staat om de nagels terug te schroeven.

Dane merkt de volgende dag dat hij zijn schetsenboek bij Creepy Carl is vergeten. Creepy Carl is spoorloos verdwenen, maar het schetsenboek ligt er nog. Het staat vol met onduidelijke potloodlijnen.

Niet veel later verdrinkt Lucas bijna in het zwembad. Hij beweerde dat de enge clownspop hem vastnam en onder water hield. Dane gelooft hem niet tot wanneer hij rond de enkels van zijn broer rode plekken ziet in de vorm van vingers.

De volgende nacht hoort Dane iemand fluiten. Op de keukentafel vindt hij een brief van zijn vader en niet veel later een grote broeksriem. Plots staat er een agent in de inkomhal. Hij geeft Lucas een foto met daarop twee meisjes. Het ene meisje lijkt verdacht veel op dat met de bloedende ogen. Daarop gaat de agent naar de kelder en verdwijnt via het gat. Tezelfdertijd wordt Julie wakker en ontdekt dat het kleine meisje naast haar bed staat. Julie vlucht naar Dane en Lucas die haar de foto tonen. Dan blijkt dat Julie het meisje kent: het is haar vroegere vriendin. Daarop rent Julie naar een nabijgelegen pretpark en klimt via een ladder naar een hoog punt op een achtbaan. Daar vindt ze het meisje. Julie vertelt het meisje dat ze spijt heeft dat ze haar destijds niet heeft kunnen redden. Ze was toen niet sterk genoeg om haar vast te houden waarop het meisje naar beneden viel en daarbij ook nog een agent doodde. Julie trekt het meisje nu naar boven waarop dit laatste verdwijnt.

Niet veel later roept Dane op zijn broer om naar de kelder te gaan. Eenmaal daar merkt Lucas dat zijn grote broer daar niet is, maar wel de enge clownspop die hem tracht te vermoorden. Lucas kan de pop uitschakelen door hem door een ventilator te gooien.

Dan snapt men wat Creepy Carl wou zeggen: de schim tracht hen te pakken via hun grootste angst. Als men de angst overwint, is de kracht van de schim verdwenen en kan hij hen niets meer doen.

Dan blijkt dat Dane een grote angst heeft van zijn agressieve vader die hem regelmatig sloeg met een broeksriem. Hij floot een bepaald deuntje telkens hij thuis kwam. Hoewel hij in de gevangenis zit, kon hij toch telkens achterhalen waar ze woonden. Daarop stuurde hij hen dreigbrieven waarop de familie steeds besloot om te verhuizen.

Ondertussen is Dane erachter gekomen dat de schetsen van Creepy Carl één grote tekening zijn. Wanneer hij de verschillende bladen in de juiste volgorde legt, ziet hij een groot monster. Dan blijkt dat dat monster in het huis zit. Het ontvoert Lucas en neemt hem mee de schacht in. Dane gaat de put in en belandt in een andere dimensie: één van hun vorige woonsten waar hij zijn broer in de kast vindt waar ze zich vroeger ook voor hun vader verborgen. In de kast is er een metershoge trap en men concludeert dat men via die weg terug naar de eigen leefwereld kan. Onderweg slaagt het monster om Dane terug naar beneden te trekken.

Daarop gaat Dane in confrontatie met het monster. Het monster is enorm sterk en slaat overal gaten. Bij elke slag verdwijnt een stuk van de dimensie in zwarte gaten. Dane zegt dat hijzelf groter is geworden en dat hij niets meer vreest van zijn vader. Vroeger aanzag hij zijn vader als dit monster, maar nu kan hij hem niets meer doen. Met elke kleinering die Dane zegt, wordt het monster kleiner en kleiner en lijkt het meer op een gewone, slappe man. Uiteindelijk valt de man in een zwart gat. Dane klimt via de elektriciteitskabel van een luster naar boven en komt zo terug in zijn eigen leefwereld waar ondertussen ook zijn broer is. Ze sluiten het luik onmiddellijk, maar hebben niets om het te vergrendelen.

Dan komt hun moeder in de kelder en opent het luik. Onder het luik liggen nu water- en gasleidingen, van een schacht is geen sprake meer. Het luik wordt terug gesloten. Terwijl ze naar boven gaan, zegt Susan dat ze als kind bang was van een monster dat onder haar bed leefde. Wanneer de kelderdeur wordt gesloten, vliegt het luik terug open en verschijnt een schim.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur/Actrice Rol
Haley Bennett Julie Campbell
Chris Massoglia Dane Thompson
Bruce Dern Creepy Carl
Teri Polo Susan Thomson
Nathan Gamble Lucas Thompson
Quinn Lord Annie Smith
John DeSantis Monster
Merritt Patterson klein meisje
Peter Shinkoda Agent

Achtergrond[bewerken]

De opnames van de film begonnen op 5 december 2008 in Vancouver, Canada.[1]

The Hole ging op 12 september 2009 in première op het Toronto International Film Festival. De bioscooppremière was in de zomer van 2010. De film kreeg vooral positieve reacties van critici. Op Rotten Tomatoes gaf 86% van de recensenten de film een goede beoordeling.

Externe link[bewerken]