Naar inhoud springen

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Imaginarium of Doctor Parnassus
Tagline The man who tried to cheat the devil.
Alternatieve titel(s) The Imaginarium of Dr. Parnassus
Regie Terry Gilliam
Producent Amy Gilliam
Terry Gilliam
Samuel Hadida
William Vince
Scenario Terry Gilliam
Charles McKeown
Hoofdrollen Heath Ledger
Christopher Plummer
Lily Cole
Andrew Garfield
Muziek Jeff & Mychael Danna
Montage Mick Audsley
Cinematografie Nicola Pecorini
Distributie Lionsgate
Première 22 mei 2009
Genre Fantasy, mystery, komedie, avontuur
Speelduur 123 minuten
Taal Engels, Russisch, Frans
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Canada Canada
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Gewonnen prijzen 5
Overige nominaties 23
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Imaginarium of Doctor Parnassus is een Britse film uit 2009 geregisseerd door Terry Gilliam. Hoofdrolspeler Heath Ledger overleed tijdens de opnames, waardoor de filmproductie in het gedrang kwam. Uiteindelijk werd het project afgerond met de hulp van Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law. Zij speelden alle drie hetzelfde personage als Ledger.

The Imaginarium of Doctor Parnassus werd in 2010 genomineerd voor twee Oscars: Best Achievement in Art Direction en Best Achievement in Costume Design.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Doctor Parnassus wil zijn duivelse deal met Mr. Nick - onsterfelijkheid in ruil voor de hand van zijn dochter - koste wat kost wijzigen vlak voordat ze 16 wordt en hij haar volgens afspraak moet afstaan. De verschijning van de mysterieuze Tony zorgt echter voor zoveel onrust dat de deal helemaal mis dreigt te lopen...

Heath Ledger[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrolspeler Ledger overleed tijdens de opnames van de film. Even voordien was hij in de huid gekropen van The Joker in de film The Dark Knight. Die rol leverde hem verscheidene prijzen en nominaties op en ging de geschiedenis in als zijn laatste vertolking. Ledger overleed op 22 januari 2008. Op dat ogenblik vonden de opnames van zijn volgende film, The Imaginarium of Doctor Parnassus, nog steeds plaats. Regisseur Gilliam verloor dus plots zijn protagonist en zag zijn project in het water vallen. Uiteindelijk besloten zowel de filmstudio als Gilliam om de film voort te zetten met enkele vervangers. Johnny Depp, Colin Farrell en Jude Law kropen in de huid van Ledgers personage. De drie acteurs waren tevens vrienden van Ledger.

De opmerkelijke keuze om hetzelfde personage door vier verschillende acteurs te laten spelen, werd gesteund door het fantasierijke scenario van de film. Door de surrealistische werelden die in The Imaginarium of Doctor Parnassus aan bod komen, kwam de unieke keuze goed tot zijn recht, aldus de filmmakers.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

(en) Officiële website