The Last Dragon (1985)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Last Dragon
Regie Michael Schultz
Producent Rupert Hitzig
Berry Gordy
Joseph Caracciolo
Scenario Louis Venosta
Hoofdrollen Taimak
Julius Carry
Christopher Murney
Leo O'Brien
Faith Prince
Glen Eaton
Vanity
Muziek Bruce Miller
Misha Segal
Montage Christopher Holmes
Cinematografie James A. Contner
Productiebedrijf Motown Productions
Delphi III Productions
Distributie Tri-Star Pictures
Première 22 maart 1985Vlag
18 juli 1985Vlag
Genre Martialartsfilm, Filmkomedie, Muziekfilm
Speelduur 107 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Overige nominaties 3
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Last Dragon is een Amerikaanse komische martialarts-muziekfilm uit 1985 geregisseerd door Michael Schultz. De film werd geproduceerd door Rupert Hitzig en Berry Gordy en gemaakt door de productiemaatschappijen Motown Productions en Delphi III Productions. De distributie verloopt via Tri-Star Pictures.[1][2][3][4][5][6][7]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Student Leroy Green leert vechtkunsten ergens in New York. Zijn bijnaam is Bruce Leeroy want zijn streefdoel is even goed te worden als zijn idool Bruce Lee. Volgens zijn leraar is zijn training bijna afgelopen en is hij klaar voor de laatste opleiding: The Last Dragon. Er wordt gezegd dat vechtsporters die die laatste opleiding met succes beëindigen, zich zo kunnen concentreren dat hun handen omwille van een mysterieuze energie oplichten. Zij die die energie ook volledig beheersen, kunnen zelfs hun volledige lichaam laten gloeien.

Leroy is in bezit van een afgebroken amulet waarvan wordt gezegd dat het ooit eigendom was van Bruce Lee. Hij gaat op zoek naar Sum Dum Goy die de andere helft zou bezitten. Volgens zijn leraar kan Sum Dum Goy helpen om Leroy "de volledige gloed" te laten beheersen.

Sho'nuff - de shogun van Harlem - is ook op zoek naar "de volledige gloed" en ziet Leroy als een obstakel en daagt hem uit voor een gevecht, maar Leroy weigert. Sho'nuff gaat met enkele van zijn leerlingen naar de gevechtsschool van Leroy en eist dat die leerlingen voor hem buigen, maar Leroy laat dat niet toe. Daarop vernielt Sho'noff en zijn bende de pizzeria van Leroys ouders.

Elders laat Eddie Arkadian de bekende VJ Laura Charles ontvoeren. Laura is eigenares van "7th Heaven" dat muziekprogramma’s produceert. Zijn doel is om Laura te overtuigen om de minderwaardige muziekvideo's van zijn vriendin Angela Viracco uit te zenden via Laura’s programma. De ontvoering mislukt daar Leroy toevallig getuige is en de ontvoerders met zijn gevechtskunst overmeesterd. Tijdens dat gevecht verliest hij zijn amulet. Later wordt Laura nogmaals ontvoerd door Arkadian zijn bende. Leroy ontdekt waar Laura gevangen wordt gehouden en redt haar. Tijdens haar gevangenschap heeft Laura het amulet gevonden en geeft dit terug aan Leroy.

Arkadian wil wraak en huurt Sho'nuff in om af te rekenen met Leroy. Zelf neemt hij de controle over "7th Heaven". Daarbij wordt Laura nogmaals gevangengenomen tezamen met Richie, de jongere broer van Leroy.

Verkleed als pizzabezorger infiltreert Leroy in het gebouw waar Sum Dum Goy zich zou bevinden, maar hij ontdekt dat laatstgenoemde een computer is die de teksten afprint die in gelukskoekjes worden toegevoegd. Hij vertelt deze ontdekking aan zijn meester, maar die is van mening dat Leroy "alle antwoorden reeds kent".

Angela wil niet dat er gewonden vallen en licht Leroy in. Leroy gaat in tegenaanval, maar hij loopt in een hinderlaag van Arkadian en dient een gevecht aan te gaan met Sho'nuff.

Sho'nuff onthult dat hij "de gloed" kan gebruiken: daarop lichten zijn handen op in een rood aura en vuurt dit af op Leroy. Door de impact krijgt Leroy een visioen waardoor hij weet hoe "de volledige gloed" te gebruiken en wordt zijn gehele lichaam omhult door een gouden gloed. Via zijn nieuwe krachten verslaat hij Sho'nuff.

Arkadian verschijnt en vuurt met zijn geweer een kogel af op Leroy. Leroy kan deze kogel opvangen met zijn tanden. De politie arriveert en arresteert Arkadian.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Taimak Leroy Green / Bruce Leeroy
Vanity Laura Charles
Julius Carry "Sho'nuff" / Shogun van Harlem
Christopher Murney Eddie Arkadian
Leo O'Brien Richie Green
Faith Prince Angela Viracco
Glen Eaton Johnny Yu
Thomas Ikeda Leroy's moeder
Jim Moody Leroy's vader
Mike Starr "Rock"
Andre D. Brown "Beast"
David Claudio "Cyclone"
Kirk Taylor "Crunch"
Lisa Loving vrouw
Ernie Reyes Jr. taxibestuurder
Queen Esther Marrow Mama Green
Keshia Knight Pulliam Sophia Green
Jamal Mason Roy
B.J. Barie Jackie
Ariel Reed gangster
Chazz Palminteri gangster
William H. Macy J.J.
Carl Anthony Payne II klant in pizzeria
London Reyes danser
Jeffrey Dawson beveiligingsagent

Nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

Wedstrijd Categorie Ontvanger(s) Resultaat Ref.
Golden Raspberry Awards 1985 Worst Original Song Norman Whitfield en Bruce Miller voor het lied "The Last Dragon" Genomineerd [8]
Worst Original Song Bill Wolfer en Vanity voor het lied "7th Heaven" Genomineerd [8]
Golden Globe Best Original Song - Motion Picture Diane Warren voor het lied "Rhythm of the Night" Genomineerd