Naar inhoud springen

The Last Drop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Last Drop
Regie Colin Teague
Producent Hamish Skeggs
Andrei Boncea
Scenario Colin Teague
Gary Young
Muziek David Julyan
Cinematografie Maxime Alexandre
Distributie First Look International
Première 2005
Genre Oorlog/Avontuur
Speelduur 103 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Last Drop is een in 2005 uitgebrachte oorlogsfilm van schrijver en regisseur Colin Teague. Teague werkte samen met scenarist Gary Young, met wie hij al eerder een aantal Britse misdaadfilms had gemaakt, waaronder Shooters en Spivs . Andrew Howard en Louis Dempsey, die ook deelnamen aan de ontwikkeling van Shooters hebben beiden een korte verschijning in de film.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, tijdens Operatie Market Garden, de grootste luchtinvasie in de geschiedenis. Korporaal Powell (Newbon), een undercoveragent bij de Britse inlichtingendienst, heeft opdracht gekregen van een kleine eenheid, met de codenaam Matchbox. Hun opdracht is het ophalen van een aantal goudstaven en kunstschatten die zijn geplunderd door de nazi's en nu naar Berlijn worden gereden, opgeslagen in een schijnbaar onneembare kluis. Eenvoudig genoeg, maar wanneer Matchbox wordt uitgeschakeld vlak voor de landingsplaats van de parachutetroepen gaat hun plan drastisch mis en wordt Powell gedwongen een aantal kleurrijke personages te assisteren, waaronder een slimme kruimeldief (Moran), een dronken mijnopruimingsdienst deskundige (Flanagan), en een piloot met een scherp oog voor de dames (Zane). Terwijl Powell en zijn zwervende groep buitenbeentjes hun weg door de Duitse tegenaanval vechten, zijn leden van het Nederlandse verzet (Gaskell en Beed) erin geslaagd om de locatie van de gestolen buit te vinden, deze wordt echter streng bewaakt door SS Major Kessler (Fox) en zijn elite-team van de stormtroepen. Met gevaar voor eigen leven, delen ze deze vitale informatie met de Britse inlichtingendienst in een moedige poging om het bezette Nederland te bevrijden. Het is een race tegen de klok in midden in het heetst van de strijd, die eindigt met een spannende climax.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Rol
Laurence Fox SS-Majoor Kessler
Louis Dempsey Snyder
Lucy Gaskell Benitta
Coral Beed Saskia
Andrew Howard Korporaal Edward Banks
Jack Dee Warren
Neil Newbon Korporaal Rhys Powell
Nick Moran Private Alan Ives
Rafee Spall Private David Wellings
Tommy Flanagan Private Dennis Baker
Sean Pertwee Sergeant Bill McMillan
Billy Zane Sergeant Robert Oates
Neil Jackson Sergeant Simkins
Steve Speirs Gustav Hansfeldt
Agathe De La Boulaye Katrina
David Ginola Korporaal Dieter Max
Karel Roden Sergeant Hans Beck
Alexander Skarsgård Luitenant Jergen Voller
Michael Madsen Kolonel Colt
Todd Spangler Shannon
Dave Evans Private Meyer
Justin Thompson Steiner
Gheorge Debre Mayer
Iaona Popescu-Galgotiu Mayer's Vrouw
Aoife Madden Janet

De Geallieerden[bewerken | brontekst bewerken]

Korporaal Rhys Powell: gespeeld door Neil Newbon, is een undercoveragent die door de Britse inlichtingendienst aangesteld om team Matchbox te leiden.
Private Alan Ives: gespeeld door Nick Moran, is een slimme kruimeldief en een van de weinige overlevende leden van Matchbox.
Private David Wellings: gespeeld door Rafe Spall, is een naïeve hospitaalsoldaat en een van de weinige overlevende leden van Matchbox.
Private Dennis Baker: gespeeld door Tommy Flanagan, is een dronken, ietwat psychotische mijnopruimingsdienst deskundige en een van de weinige overlevende leden van Matchbox.
Sergeant Bill McMillan: gespeeld door Sean Pertwee, is een harde veteraan en een van de weinige overlevende leden van Matchbox.
Flight Sergeant Robert Oates:, gespeeld door Billy Zane, is een Canadese piloot en een van de weinige overlevende leden van Matchbox.
Benitta en Saskia: gespeeld door Lucy Gaskell en Coral Reed, zijn de leden van het Nederlandse verzet.

De Bezetters[bewerken | brontekst bewerken]

Sturmbannführer Kessler: gespeeld door Laurence Fox, is een meedogenloze nazi in opdracht van de SS met de opdracht de buit te beschermen.
Oberscharführer Hans Beck en Leutnant Jergen Voller: gespeeld door Karel Roden en Alexander Skarsgård, zijn afvallige Duitse soldaten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]