The Last of Us

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Last of Us
Het officiële logo
Bedenker Neil Druckmann
Bruce Straley
Ontwerper Jacob Minkoff
Ontwikkelaar Naughty Dog
Uitgever Sony Computer Entertainment
Muziek Gustavo Santaolalla
Datum van uitgave 14 juni 2013
Genre Action-adventure, survival horror
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine In-house, Havok
Leeftijdsklasse
Platform
Navigatie
Vervolg The Last of Us Part II
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Last of Us (letterlijk De laatsten van ons [soort]) is een third-person shooter ontwikkeld door Naughty Dog en uitgebracht door Sony Computer Entertainment. Op 14 juni 2013 kwam het spel uit voor PlayStation 3 en op 29 juli 2014 voor PlayStation 4.

Het spel bevat zowel een singleplayer- als een multiplayermodus.[5] Deze multiplayer is geen co-op-modus, maar een multiplayer vergelijkbaar met die van de Uncharted-serie.

Op 19 juni 2020 is het vervolg van de game, The Last of Us Part II, verschenen.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

The Last of Us speelt zich af vanuit het derde perspectief. De speler zal de controle hebben over Joel, terwijl Ellie bestuurd wordt door de kunstmatige intelligentie (AI). Het spel bevat zowel schiet- als handgevechten, waarbij de speler het moet opnemen tegen geïnfecteerden en overlevenden, mensen die alsnog aan de plaag zijn ontsnapt.

Voor de ontwikkeling van het spel heeft Naughty Dog een nieuw AI-systeem ontwikkeld genaamd "Balance of Power", waarbij vijanden realistisch reageren in gevechtssituaties. Zo wordt er op diverse manieren gereageerd op het zien van een wapen in de handen van de speler. In het geval van een pistool zal de AI dekking zoeken en de hulp inroepen van teamgenoten, bij een ijzeren staaf kan het aankomen op een vuistgevecht.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het spel begint met de introductie van Joel, een alleenstaande vader die samen met zijn dochter Sarah in de buurt van Austin in Texas woont. Op de avond van zijn verjaardag breekt er plotseling in Amerika een cordycepsachtige infectie uit die mensen in hondsdolle, monsterlijke moordenaars verandert. Wanneer Joel met Sarah en zijn broer Tommy vluchten voor de aanvankelijke chaos, wordt Sarah neergeschoten door een soldaat en sterft ze in de armen van Joel.

In de twintig jaar die daarop volgen wordt het grootste gedeelte van de beschaving vernietigd of besmet door de infectie, de mensen die het overleven wonen in zwaar bewaakte quarantaine-zones. Joel woont nu in een quarantaine-zone in Boston. Door het verlies van Sarah en de ellende van de uitbraak is Joel van een liefhebbende vader en broer veranderd in een meedogenloze smokkelaar. Hij werkt samen met een vrouw genaamd Tess om medicijnen, wapens, drugs en andere illegale spullen de quarantaine zone binnen te krijgen. Joel en Tess jagen op een collega-smokkelaar genaamd Robert omdat hij Tess wou laten vermoorden. Nadat ze zijn mannen hebben uitgeschakeld ondervragen ze hem en hij vertelt dat hij de wapens die hij Joel en Tess schuldig was aan een verzetsgroep genaamd de Fireflies heeft verkocht en hun niet kon betalen. Uit frustratie executeert Tess hem.

Joel en Tess ontmoeten Marlene (de leider van de Fireflies), die belooft dat ze het dubbele van hun gestolen goederen krijgen als ze een tienermeisje, Ellie, naar de Fireflies buiten de quarantaine-zone smokkelen. Joel, Tess en Ellie sluipen 's nachts de quarantaine-zone uit, maar onderweg ontdekt Tess dat Ellie besmet is door een beet op haar arm. Ellie vertelt dat de wond drie weken oud is (terwijl een volledige infectie minder dan 2 dagen duurt) en nog geen symptomen zichtbaar zijn. Het trio slaagt erin uit de quarantaine-zone te komen en gaat naar het afgesproken punt, waar ze zien dat de Fireflies dood zijn. Tess blijkt onderweg ook besmet te zijn en kiest ervoor om zich op te offeren door zichzelf door militaire soldaten dood te laten schieten zodat Joel & Ellie kunnen ontsnappen, in de veronderstelling dat Ellie van belang is om een remedie te vinden.

Joel en Ellie trekken door het hele land naar het westen van Amerika, en soms reizen er tijdelijk bondgenoten mee, zoals bijvoorbeeld Bill en later in het verhaal ook Sam en Henry. Op hun weg worden ze soms lastig gevallen door andere overlevenden en geïnfecteerden. In de herfst vinden de twee Tommy (een voormalig lid van de Fireflies) in Wyoming, waar hij een versterkte nederzetting in de buurt van een hydro-elektrische dam heeft gebouwd. Joel overweegt Ellie met Tommy mee te sturen, maar nadat ze door bandieten worden aangevallen besluit hij uiteindelijk om zelf met Ellie naar de Fireflies te gaan. Tommy vertelt hen dat de Fireflies zich op een universiteit bevinden in Oost-Colorado. Als het tweetal op de universiteit aankomt, blijkt dat de Fireflies naar een ziekenhuis in Salt Lake City zijn verhuisd. Als ze willen vertrekken wordt het tweetal aangevallen door een bende waarbij Joel ernstig gewond raakt tijdens het gevecht.

In de winter zoeken Ellie en Joel een schuilplaats in de bergen. Joel balanceert op het randje van de dood en hangt volledig af van Ellie's verzorging. Na het doden van een hert tijdens een jacht, ontmoet Ellie David en James, een paar aaseters met wie ze het hert ruilt voor medicijnen. Terwijl James de medicijnen gaat halen worden Ellie en David aangevallen door een horde van Infected, maar ze kunnen zich weren. Het blijkt echter dat de bandieten die Ellie en Joel op de Universiteit gedood hadden deel uitmaakten van zijn fractie. Hij laat Ellie vertrekken met de geneesmiddelen maar hij laat haar wel schaduwen. De volgende ochtend stuurt David een deel van zijn groep naar haar en dwingt haar om van Joel te vertrekken. Tijdens haar vlucht op het paard wordt haar paard dodelijk door een kogel getroffen en wordt Ellie alsnog gevangen genomen door David en zijn mannen. Ellie komt erachter dat David en zijn mannen kannibalen zijn en ontsnapt als ze weigert om zich bij Davids groep aan te sluiten. David vindt haar uiteindelijk in een restaurant dat en er ontstaat een gevecht waarbij hij Ellie dreigt te vermoorden. Tijdens het gevecht vat het restaurant vlam. Ondertussen herstelt Joel van zijn koorts en probeert hij Ellie te vinden. Als hij naar buiten loopt wordt hij aangevallen door David's mannen. Hij overmeestert er twee en martelt hen om Ellie's locatie te vertellen en vermoordt hen vervolgens op brute wijze. David overmeestert Ellie en probeert haar te verkrachten. Ze kan op het nippertje David's kapmes grijpen en doodt hem. Joel komt binnen en ziet een hysterische Ellie op David inhakken. Hij troost haar en samen ontvluchten ze het dorp.

In het voorjaar arriveren Joel en Ellie in Salt Lake City. Ze banen zich een weg door de tunnels van een overstroomde snelweg en ze worden gevangen in de stroomversnellingen. Joel kan Ellie nog maar net redden van een verdrinkingsdood en ze worden dan door de patrouille van de Fireflies gevangengenomen. Joel ontwaakt in het ziekenhuis en hij wordt begroet door Marlene. Ze informeert hem dat Ellie wordt klaargestoomd voor een operatie: voor het maken van het medicijn voor de infectie is het nodig om een deel van Ellie's besmette hersenen weg te nemen, Ellie zal dit echter niet overleven. Joel ontsnapt en vecht zich een weg naar de operatiekamer, waar hij een bewusteloze Ellie naar de parkeergarage in de kelder draagt. Daar staat Marlene hem op te wachten en probeert Joel te overtuigen Ellie terug te geven, maar Joel gaat met Ellie weg en schiet Marlene dood om te voorkomen dat de Fireflies alsnog achter hen aankomen. Als ze de stad uitrijden ontwaakt Ellie en vertelt Joel haar wat er is gebeurd. Hij beweert dat de Fireflies veel meer mensen hadden ontdekt die immuun waren geworden en dat ze gestopt zijn met het ontwikkelen van een vaccin. Als ze aankomen op de rand van Tommy's vestiging, vraagt Ellie Joel te zweren dat zijn verhaal over de Fireflies waar is, waarop hij dat bevestigt.

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Troy Baker Joel
Ashley Johnson Ellie
Annie Wersching Tess
William Earl Brown Bill
Merle Dandridge Marlene
Nolan North David
Brandon Scott Henry
Reuben Langdon James
Ashley Scott Maria
Robin Atkin Downes Robert
Nadji Jeter Sam
Hana Hayes Sarah
Jeffrey Pierce Tommy

Recensies[bewerken | brontekst bewerken]

The Last of Us kreeg vrijwel uitsluitend lovende recensies van alle grote gamerecensiewebsites, gamemagazines en spelers zelf. Websites als Edge, Eurogamer, IGN en Destructoid gaven het spel een perfecte 10-op-10score. Op GameRankings en Metacritics, twee websites die de gemiddelde scores van reviews berekenen, scoort het spel 95 uit een mogelijke 100 punten. Het spel werd geprezen voor de meeslepende verhaallijn, het acteerwerk en de emotionele diepgang. Ook commercieel was het spel een succes. The Last of Us was de snelst verkopende PlayStation 3-titel van 2013, totdat Grand Theft Auto V uit kwam. Wereldwijd zijn er van de PlayStation 3-versie van The Last of Us meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht.

Tv-serie[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2014 werd aangekondigd dat The Last of Us verfilmd zou worden.[6] Net als de game zou ook het script van de film geschreven worden door Neil Druckmann. Ook andere prominente figuren van ontwikkelaar Naughty Dog, zoals Evan Wells, waren bij de film betrokken. In maart 2020 werd officieel bekendgemaakt[7] dat het geen film, maar een televisieserie wordt. De tv-serie wordt in samenwerking met HBO gemaakt en wordt geschreven door Chernobyl-maker Craig Mazin en Neil Druckmann. Evan Wells is wederom aan het project verbonden als producer. De serie zal - net als de games - draaien om Ellie en Joel.

The Last of Us Remastered[bewerken | brontekst bewerken]

Deze Playstation 4-versie is een remaster en is technisch verbeterd. Het werkt met 60 fps en in 1080p kwaliteit. Het bevat het originele spel en de uitbreiding The Last of Us: Left Behind.