The Last of Us

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Last of Us
Het officiële logo van The Last of Us.
Het officiële logo van The Last of Us.
Ontwikkelaar(s) Naughty Dog
Uitgever(s) Sony Computer Entertainment
Muziek Gustavo Santaolalla
Datum van uitgave Vlag van Verenigde Staten 14 juni 2013
Vlag van Europa 14 juni 2013
Vlag van Japan 14 juni 2013
Vlag van Australië 14 juni 2013
Genre(s) Action-adventure, third-person shooter, survival horror
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine In-house, Havok
Leeftijdsklasse ACB: R18+[1]
DJCTQ: 16+[2]
ESRB: M[3]
PEGI: 18+[4]
Platform(s) PlayStation 3
PlayStation 4
Navigatie
Vervolg The Last of Us Part II
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

The Last of Us (letterlijk De laatsten onder ons) of The Last of Us Remastered, is een action-adventure third-person shooter ontwikkeld door Naughty Dog en uitgegeven door Sony Computer Entertainment. Op 14 juni 2013 kwam het spel uit voor PlayStation 3 en op 29 juli 2014 voor Playstation 4.

Het spel bevat zowel een singleplayer- als een multiplayermodus.[5] Deze multiplayer is geen co-op-modus, maar een multiplayer vergelijkbaar met die van de Uncharted-serie.

Op de PlayStation Experience van 2016 is het vervolg aangekondigd onder de naam The Last of Us Part II

Gameplay[bewerken]

The Last of Us speelt zich af vanuit het derde perspectief. De speler zal de controle hebben over Joel, terwijl Ellie bestuurd wordt door de Artificial Intelligence (AI). Het spel bevat zowel schietgevechten als mêlee, waarbij de speler het moet opnemen tegen de Infected - eens mensen - en Overlevenden, mensen die alsnog aan de plaag zijn ontsnapt.

Voor de ontwikkeling van het spel heeft Naughty Dog een nieuw AI-systeem ontwikkeld genaamd "Balance of Power", waarbij vijanden realistisch reageren in gevechtssituaties. Zo wordt er op diverse manieren gereageerd op het zien van een wapen in de handen van de speler. In het geval van een pistool zal de AI dekking zoeken en de hulp inroepen van teamgenoten, bij een ijzeren staaf kan het aankomen op een vuistgevecht.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het spel begint met de introductie van Joel, een alleenstaande vader die samen met zijn dochter Sarah in de buurt van Austin, Texas woont. Op de avond van zijn verjaardag breekt er een plotse cordyceps-achtige infectie uit in Amerika die de mensen in hondsdolle, monsterlijke moordenaars verandert. Als Joel met Sarah en zijn broer Tommy vluchten voor de aanvankelijke chaos, wordt Sarah neergeschoten door een soldaat en sterft ze in de armen van Joel.

In de twintig jaar die daarop volgen wordt het grootse gedeelte van de beschaving vernietigd of besmet door de infectie, de mensen die het overleven wonen in zwaar bewaakte quarantaine-zones. Joel woont nu in een quarantaine-zone in Boston, en werkt samen met zijn vriendin Tess als een smokkelaar . Joel en Tess jagen op een lokale gangster, om de wapens terug te krijgen die hij had gestolen. Voordat ze hem doden, blijkt dat Robert (de gangster) de wapens met de Fireflies (een verzetsgroep) had geruild voor goederen.

Joel en Tess ontmoeten Marlene (de leider van de Fireflies), die belooft dat ze het dubbele van hun gestolen goederen krijgen als ze een tienermeisje, Ellie, naar de Fireflies buiten de quarantaine-zone smokkelen. Joel, Tess en Ellie sluipen 's nachts de quarantaine-zone uit, maar als ze door een patrouille worden tegengehouden ontdekt Tess dat Ellie besmet is door een beet op haar arm. Ellie vertelt dat de wond drie weken oud is (terwijl een volledige infectie minder dan 2 dagen duurt). Het trio slaagt erin uit de quarantaine-zone te komen en gaat naar het afgesproken punt, waar ze zien dat de Fireflies dood zijn. Tess blijkt onderweg ook besmet te zijn en kiest ervoor om zich op te offeren door zichzelf door militaire soldaten dood te laten schieten zodat Joel & Ellie kunnen ontsnappen, in de veronderstelling dat Ellie van belang is om een remedie te vinden.

Joel en Ellie trekken door het hele land naar het westen van Amerika, en soms reizen er tijdelijk bondgenoten mee, zoals bijvoorbeeld Bill en later in het verhaal ook Sam en Henry. Op hun weg worden ze soms lastig gevallen door andere overlevenden en geïnfecteerden. In de herfst vinden de twee Tommy (een voormalig lid van de Fireflies) in Wyoming, waar hij een versterkte nederzetting in de buurt van een hydro-elektrische dam heeft gebouwd. Joel overweegt Ellie met Tommy mee te sturen, maar nadat ze door bandieten worden aangevallen besluit hij uiteindelijk om zelf met Ellie naar de Fireflies te gaan. Tommy vertelt hen dat de Fireflies zich op een universiteit bevinden in Oost-Colorado. Als het tweetal op de universiteit aankomt, blijkt dat de Fireflies naar een ziekenhuis in Salt Lake City zijn verhuisd. Als ze willen vertrekken wordt het tweetal aangevallen door bandieten waarbij Joel ernstig gewond raakt tijdens het gevecht.

In de winter zoeken Ellie en Joel een schuilplaats in de bergen. Joel zit op het randje van de dood en vertrouwt erop dat Ellie voor hem zorgt. Na het doden van een hert tijdens een jacht, ontmoet Ellie David en James, een paar aaseters met wie ze het hert ruilt voor medicijnen. Terwijl James de medicijnen gaat halen worden Ellie en David aangevallen door een horde van Infected, maar ze kunnen zich weren. Het blijkt echter dat de bandieten die Ellie en Joel op de Universiteit gedood hadden deel uitmaakten van zijn fractie. Hij laat Ellie vertrekken met de geneesmiddelen maar hij laat haar wel schaduwen. De volgende ochtend stuurt David een deel van zijn groep naar haar en dwingt haar om van Joel te vertrekken. Ellie komt erachter dat David en zijn mannen kannibalen zijn en ontsnapt als ze weigert om zich bij Davids groep aan te sluiten, maar David vindt haar uiteindelijk in een restaurant dat hij in brand steekt in een poging om Ellie te vermoorden. Ondertussen herstelt Joel van zijn koorts en probeert hij Ellie te vinden. Hij vecht zich een weg naar het restaurant waar hij Ellie en David in gevecht met elkaar vindt, net op het moment dat Ellie David doodt; Joel troost haar en samen vluchten ze.

In het voorjaar arriveren Joel en Ellie in Salt Lake City. Ze banen zich een weg door de tunnels van een overstroomde snelweg en ze worden gevangen in de stroomversnellingen. Joel kan Ellie nog maar net redden van een verdrinkingsdood en ze worden dan door de patrouille van de Fireflies gevangengenomen. Joel ontwaakt in het ziekenhuis en hij wordt begroet door Marlene. Ze informeert hem dat Ellie wordt klaargestoomd voor een operatie: voor het maken van het medicijn voor de infectie is het nodig om een deel van Ellie's besmette hersenen weg te nemen, Ellie zal dit echter niet overleven. Joel ontsnapt en vecht zich een weg naar de operatiekamer, waar hij een bewusteloze Ellie naar de parkeergarage in de kelder draagt. Daar staat Marlene hem op te wachten en probeert Joel te overtuigen Ellie terug te geven, maar Joel gaat met Ellie weg en schiet Marlene dood om te voorkomen dat de Fireflies alsnog achter hen aankomen. Als ze de stad uitrijden ontwaakt Ellie en vertelt Joel haar wat er is gebeurd. Hij beweert dat de Fireflies hadden geprobeerd om met de mensen die immuun zijn een tegengif te maken, maar zij zijn hier niet in geslaagd en ze hadden de hoop opgegeven. Als ze aankomen op de rand van Tommy's vestiging, vraagt Ellie Joel te zweren dat zijn verhaal over de Fireflies waar is, waarop hij dat bevestigt.

Cast[bewerken]

Acteur Personage
Troy Baker Joel
Ashley Johnson Ellie
Annie Wersching Tess
William Earl Brown Bill
Merle Dandridge Marlene
Nolan North David
Brandon Scott Henry
Reuben Langdon James
Ashley Scott Maria
Robin Atkin Downes Robert
Nadji Jeter Sam
Hana Hayes Sarah
Jeffrey Pierce Tommy

Recensies[bewerken]

The Last of Us kreeg vrijwel uitsluitend lovende recensies van alle grote gamerecensiewebsites, gamemagazines en spelers zelf. Websites als Edge, Eurogamer, IGN en Destructoid gaven het spel een perfecte 10-op-10score. Op GameRankings en Metacritics, twee websites die de gemiddelde scores van reviews berekenen, scoort het spel 95 uit een mogelijke 100 punten. Het spel werd geprezen voor de meeslepende verhaallijn, het acteerwerk en de emotionele diepgang. Ook commercieel was het spel een succes. The Last of Us was de snelst verkopende PlayStation 3-titel van 2013, totdat Grand Theft Auto V uit kwam. Wereldwijd zijn er van de PlayStation 3-versie van The Last of Us meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht.

Film[bewerken]

Een verfilming van The Last of Us werd in maart 2014 aangekondigd[6]. Net als de game wordt ook het script van de film geschreven door Neil Druckmann. Ook andere prominente figuren van ontwikkelaar Naughty Dog, zoals Evan Wells, zijn bij de film betrokken.

The Last of Us Remastered[bewerken]

De Playstation 4-versie draait op 60fps en in 1080p kwaliteit. Het bevat het originele spel en de uitbreiding The Last of Us: Left Behind.