The Royal Welshbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Royal Welshbrug
op de voorgrond The Royal Welshbrug en op de achtergrond de Spoorbrug over de Dieze
Algemene gegevens
Locatie 's-Hertogenbosch, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 42′ NB, 5° 18′ OL
Overspant Dieze, Veemarktweg
Lengte totaal ~120 m
Breedte ~10 m
Doorvaarthoogte 8,35 m
Doorvaartbreedte 45,00 m
Langste overspanning 55 m
Bouw
Bouwperiode 2013 - 2015
Opening 2015
Gebruik
Huidig gebruik auto-, fiets- en voetgangersverkeer
Weg Nelson Mandelalaan
Architectuur
Type liggerbrug
Architect(en) Marius van den Wildenberg
Materiaal Beton
Bijzonderheden versierd met gouden aluminium netkous
The Royal Welshbrug (Nederland)
The Royal Welshbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De The Royal Welshbrug is een verkeersbrug over de Dieze in 's-Hertogenbosch. De brug werd op 31 juli 2015 geopend voor het verkeer.[1]

De brug bestaat feitelijk uit twee bruggen, een brug voor langzaam verkeer en een brug voor autoverkeer. De bruggen lopen parallel aan de nieuwe Diezespoorbruggen die in 2013 zijn geopend, en volgen hetzelfde ontwerp met de goudkleurige 'netkous'-afwerking.

De naam The Royal Welshbrug is een eerbetoon aan de 53rd Welsh Division die hielp bij de bevrijding van 's-Hertogenbosch aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Onder de brug was in 2015 een plakkaat geplaatst die diverse keren getroffen werd door vandalisme. In 2022 is daarop een nieuw exemplaar geplaatst gemaakt van natuursteen.[2]

Het plakkaat bevat de tekst:

De Royal Welsh brug
Na een bezettingsperiode van vierenhalf jaar en een zesdaagse krijgshaftige bevrijdingsslag door de 53e Welsh Division (thans Royal Welsh), werd de stad 's-Hertogenbosch op 27 oktober 1944 bevrijd.

's-Hertogenbosch heeft zijn relatie met de Royal Welsh gekoesterd in het besef dat de naoorlogse ontwikkeling van de stad in zijn volle breedte tot bloei kon komen dankzij de inzet van dappere militairen uit het Verenigd Koninkrijk, en in het bijzonder uit Wales. Als eerbetoon is met de naamgeving van de Royal Welshbrug en het zichtbaar maken van de Roll of Honour - de 146 namen van de Britse militairen die voor de vrijheid van 's-Hertogenbosch het hoogste offer brachten - uiting gegeven aan de dankbaarheid van de getroffen oorlogsgeneratie en alle daaropvolgende generaties.
('s-Hertogenbosch, 27 oktober 2015 MMXXII)

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]