The Skymasters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Skymasters
The Skymasters (1946)
The Skymasters (1946)
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1946-1997
Oorsprong Nederland
Genre(s) swing en amusementsmuziek
Leden
Dirigent Pi Scheffer
Oud-leden
Dirigent Bep Rowold
Dirigent Sander Sprong
Dirigent Herman Schoonderwalt
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Skymasters was een Nederlands radio-orkest en -big band van 1946 tot 1997.

Ze maakten hun radiodebuut in januari 1946. Het orkest werd opgericht door Willy Schobben, Bep Rowold en Pi Scheffer in 1945[1] in opdracht van de AVRO en trad de eerste maanden op onder de naam Red White and Blue Stars o.l.v. Willy Kok. Willy Kok trok zich terug en het orkest ging door onder leiding van trombonist/arrangeur Pi Scheffer.

De populariteit was te danken aan het feit dat het orkest wekelijks twee- of driemaal per week op de radio was te beluisteren met pittige big band swingnummers en prima zangnummers. Als zangeres was Annie de Reuver aan het orkest verbonden. In 1946 werd op Schiphol een korte bioscoopfilm opgenomen. In de loop van 1947 verliet Annie het orkest. Zij werd opgevolgd door Karel van der Velden. Daarnaast kwamen Pi Scheffer (tevens de belangrijkste arrangeur) en saxofonist Jan Meijer voor de zangmicrofoon. Pi Scheffer verkoos in 1951 een baan in het onderwijs. Zijn opvolger was alt-saxofonist Bep Rowold.

Vanaf de oprichting van het orkest werden voor Decca en vanaf 1951 voor Philips regelmatig grammofoonplaten opgenomen. Een bekende hit van het orkest uit de jaren 40 was "Bloesem van seringen". Onder Rowold werd jaarlijks in de zomer een maand in Keulen gespeeld. Onder zijn leiding werden aldaar regelmatig radio-uitzendingen verzorgd voor de WDR in de programma's "Bei uns zu Gast" en "Tausend Takte Tanzmusik". Greetje Kauffeld startte haar carrière als soliste bij de Skymasters in 1957.

Een bekend nummer in de jaren rond 1960 was het nummer In de bus van Bussum naar Naarden[2] waarbij NBM buslijn 36 de bedoelde buslijn was.

Toen Bep Rowold in 1968 plotseling overleed nam tenor-saxofonist Sander Sprong de leiding over.

Van 1978 tot en met 1986 verzorgden The Skymasters voor de AVRO het wekelijkse jazzprogramma Swingtime, vanuit Nick Vollebregt’s Jazzcafé te Laren. Tony Nolte had de leiding. Veel bekende buitenlandse solisten die bij de band optraden, vonden The Skymasters in de jaren ’80 de beste bigband van Europa. De bekendste musici in eigen gelederen waren: Ack van Rooyen, Jan Oosthof, [(Gerard Engelsma)], trompet; Bart en Erik van Lier, [(Jilt Jansma)], trombone; Piet Noordijk, Herman Schoonderwalt, Ferdinand Povel, Rudi Brink, saxofoon; Henk Meutgeert piano en Wim Overgaauw, gitaar. Tijdens Northsea Jazzfestivals werden onder meer Mel Torme, Dizzy Gillespie en Clark Terry begeleid. De LP Swingtime At The Jazzcafé (1984) werd genomineerd voor een Edison. Hoogtepunt was de tournee door de USA in 1988, met Herman Schoonderwalt als dirigent. Tonny Eyk nam de cd Bigband Favourites met The Skymasters op. Het laatste radio-optreden vond plaats op 21 januari 1997 voor TROS Sesjun. Titels die ook tegenwoordig nog op verzamelalbums worden uitgebracht, zijn bijvoorbeeld "Moonliner", "Royal palace blues" en "Wel bedankt voor 't gezellige avondje", alle uit de jaren 50. Op 1 juli 2007 is verschenen bij de NCRV de Skymasters cd "That old black magic", opgenomen onder pseudoniem Orkest Roy Bernie. Deze instrumentale cd met opnamen uit 1964/1966 maakt deel uit van een 10 cd box Dutch Radio Collection.

Discografie[bewerken]

  • Skymasters Now!, Avro, 1971
  • Swingtime At The Jazzcafe, Turning Point Records, 1984
  • Big Band Favourites, Philips, 1986
  • Charles Plastron Chante Trenet, Borstlap, 1987
  • Moederdagplaat, Jovanda, enkelzijdige flexi 7"
  • Relaxed Times, Music De Wolfe, 10"
  • Medley of Quicksteps, Margriet Discotheek, 7"

Bladmuziek[bewerken]

Handgeschreven arrangementen en gedrukte uitgaven van het repertoire van The Skymasters maken onderdeel uit van de omroepmuziekcollectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep. Een honderdtal stukken is te vinden in haar digitale collectie Muziekschatten.