The Spotnicks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Spotnicks in 2010

The Spotnicks was een Zweedse instrumentale gitaarrockgroep, die eind jaren vijftig ontstond en in de eerste helft van de jaren zestig zeer populair was. De band is het bekendst door de ruimtepakken die ze droegen tijdens optredens.

The Spotnicks waren afkomstig uit Göteborg. Gitarist Bo Starander (°1942), die later de artiestennaam Bob Lander zou aannemen, en bassist Björn Thelin (1942-2017) richtten daar in 1956 het duo "The Rebels" op. Na enkele naamwijzigingen en met gitarist Bo Winberg (°1939) en drummer Ove Johansson (1940-2017) toegevoegd aan de bezetting, kregen ze in 1961 een platencontract aangeboden na verscheidene optredens in lokale clubs. Hun manager, Roland Ferneborg, bracht hen op het idee voor de groepsnaam "The Spotnicks", naar de Russische satelliet Spoetnik.

Begin jaren 60 was de instrumentale muziek heel populair. The Shadows, The Ventures, Duane Eddy en Link Wray legden zich toe op instrumentale rock-'n-rollnummers die steunden op de gitaar. The Spotnicks gingen mee in deze golf en kregen al snel internationaal succes. Groepen als The Cousins, The Jokers, The Pick-Nicks en The Robots (die later de soulgroep Jess & James zouden worden) zijn door hen beïnvloed. The Spotnicks wilden gitaarspelen zonder vast te zitten aan snoeren en versterkers, dus lieten ze elektronica inbouwen in de helmen die bij de ruimtepakken hoorden die ze op het podium droegen. Deze techniek was niet altijd even praktisch, maar schonk hun wel ruime bekendheid, vooral in West-Europa en Japan, waar de groep meerdere hits had. Optredens werden door een enorm publiek bijgewoond.

Na de komst van popgroepen als The Beatles werden The Spotnicks minder succesvol. In 1970 gingen de leden elk hun eigen weg. Bo Winberg ging echter verder met de groepsnaam en bleef toeren met een andere bezetting. Hun populariteit nam nog verder af, waardoor ze op den duur enkel nog gezien werden als een nostalgiegroep.