Ruimtepak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buzz Aldrin draagt een A7L ruimtepak op de maan.

Een ruimtepak is een speciaal pak dat ruimtevaarders moeten dragen als ze zich buiten de drukcabine begeven, in de ruimte of op het oppervlak van de maan of een planeet.

De ruimte buiten de aardse atmosfeer is uiterst vijandig. Er is geen luchtdruk en geen zuurstof om in te ademen. Meteorieten vormen een risico en de temperaturen kunnen extreem zijn.

Uitvoering[bewerken]

In de tijd dat ruimtevaart nog fantasie was, stelde men zich een ruimtepak wel voor als een lichte, luchtdichte overall met een glazen helm. Er werd zelfs door sommigen verondersteld dat een duikpak bruikbaar was, maar een duikpak is niet bestand tegen het verschil in luchtdruk.

Een echt ruimtepak is een zwaar en log geheel. Het bestaat uit een onderpak, dat met water gekoeld wordt, met daarover een drukpak. Dit drukpak zorgt voor de ademlucht en het beschermt niet alleen tegen de drukverschillen, maar ook tegen zonlicht, straling en kleine meteorieten. Tevens onderdeel van het ruimtepak zijn een helm met een vizier en luchtdichte sluiting en een rugzak, waarin ademhalingsapparatuur en koelwater voor het onderpak zit.

Een ruimtepak is altijd voorzien van een radiozender en -ontvanger. In het luchtledige plant geluid zich niet voort, zodat de radio de enige manier is om met elkaar te kunnen praten. Extra voordeel is dat de radio ook op grotere afstanden werkt. De ruimtevaarder kan dus vanuit zijn ruimtepak praten met een collega die ver weg is.

Andere planeten[bewerken]

Tot heden zijn ruimtevaarders niet verder geweest dan de vrije ruimte en de maan. Komen ze op een andere planeet, waar wellicht een atmosfeer is, dan worden er andere eisen gesteld aan het ruimtepak.

Is de atmosferische druk voldoende, de temperatuur dragelijk en het gas niet agressief of giftig, dan kan men zelfs volstaan met een zuurstofmasker.

Drukcabine[bewerken]

Alle ruimteschepen zijn voorzien van een drukcabine die voor de bescherming zorgt. Daarbinnen hoeft dus geen ruimtepak te worden gedragen. Desondanks geeft men er thans de voorkeur aan tijdens speciale manoeuvres een ruimtepak te dragen. Men denkt daarbij aan de ramp met de Sojoez 11, toen tijdens de landing de druk in de cabine wegviel, waardoor de drie kosmonauten omkwamen.

Luchtsluis[bewerken]

Grote ruimtevaartuigen en ruimtestations hebben een luchtsluis. Het is daardoor mogelijk dat iemand de cabine verlaat zonder dat de druk in de cabine wegvalt.

De oudste ruimtevaartuigen (waaronder de maanlanders van het Apollo-project) hebben geen luchtsluis. Hier is het dan ook nodig dat alle ruimtevaarders een ruimtepak aantrekken voordat het luik geopend wordt.

Zie ook[bewerken]