Ruimtewandeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruimtewandeling tijdens shuttlemissie STS-41-B in 1984
Ruimtewandeling van NASA-astronaut Robert L. Curbeam Jr. (links) en ESA astronaut Christer Fuglesang, 12 december 2006

Een ruimtewandeling of extra-vehicular activity (EVA) is een gebeurtenis waarbij een ruimtevaarder gekleed in een ruimtepak zijn of haar ruimteschip verlaat.

Gevaren[bewerken]

Een ruimtewandeling is niet zonder risico, aangezien de ruimte een zeer vijandige omgeving is waarin een mens niet kan overleven. Een kleine beschadiging van het ruimtepak is voldoende om de druk te laten dalen tot er bijna een vacuüm heerst, waarin de ruimtevaarder niet langer dan een paar seconden kan overleven. Wanneer de klimaatregeling van het ruimtepak uitvalt, zal de temperatuur snel veranderen met kwalijke gevolgen.

Al deze gevaren gelden ook voor een wandeling op de maan.

Ruimtewandelingen worden tegenwoordig alleen uitgevoerd wanneer ze noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor reparaties aan het ruimteschip of andere voorwerpen, zoals de Hubble-ruimtetelescoop, die door de bemanning van een spaceshuttle is gerepareerd. Zelfs toen zich in de Apollo 13 een ernstige explosie voordeed, kregen de astronauten geen toestemming de capsule te verlaten om de schade te inspecteren en eventueel te repareren. Pas na het afstoten van de servicemodule kregen ze zicht op de schade.

Zweven zonder verbindingskabel[bewerken]

Vanwege de gewichtsloosheid en afwezigheid van wrijving is voor manoeuvreren zonder fysiek contact met het ruimtevaartuig een vorm van aandrijving nodig. Men kan in de ruimte niet 'zwemmen', men heeft reactiemassa nodig. Een reactiemotor kan een soort pistool zijn waarmee een straal samengeperst gas kan worden "afgeschoten" (als een soort raketmotor), tot aan de Manned Maneuvering Unit (MMU) die bij missies van de spaceshuttle gebruikt werd. Met de MMU zijn ruimtewandelingen zonder veiligheidslijn tot een honderdtal meters van de spaceshuttle uitgevoerd. De foto bij dit artikel is er één van een dergelijke wandeling. Zonder functionerende reactiemotor kan de astronaut alleen nog voorwerpen weggooien, in een richting tegengesteld aan die waarheen hij wil gaan.

Als dit niet werkt zal hij hulpeloos wegdrijven. Ook het ruimtevaartuig heeft niet altijd genoeg manoeuvreermogelijkheid voor een rendez-vous met een weggedreven astronaut.

Tegenwoordig gebruikt men steeds een veiligheidslijn.

Het probleem van wegdrijven bestaat natuurlijk niet bij een maanwandeling waar wel zwaartekracht en wrijving met de grond aanwezig is.

Veiligheidslijn en andere hulpmiddelen[bewerken]

Ook met veiligheidslijn kan een los zwevende ruimtewandelaar nauwelijks effectieve werkzaamheden uitvoeren, ook dan past men hulpmiddelen toe om beter te kunnen manoeuvreren,

Geschiedenis[bewerken]

De eerste ruimtewandeling werd uitgevoerd op 18 maart 1965 door de Russische kosmonaut Aleksei Leonov,[1] vanaf zijn ruimtevaartuig Voschod 2. Dat was in de hoogtijdagen van de ruimtewedloop, want de Amerikaanse astronaut Edward White volgde op 3 juni 1965 tijdens de Gemini 4 missie. De wandeling van White zou 9 minuten duren, maar White was pas na 20 minuten terug te krijgen in de cabine.

Op 25 september 2008 werd China het derde land dat een ruimtewandeling succesvol uitvoerde. Zhai Zhigang verbleef 15 minuten buiten de Shenzhou 7 module.

Zie ook[bewerken]