Naar inhoud springen

The Stranger (1946)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Stranger
De vreemdeling
Scène uit The Stranger. V.l.n.r. Richard Long, Edward G. Robinson, Loretta Young, Martha Wentworth, Orson Welles, Philip Merivale, Byron Keith (en nog enkele anderen)
Regie Orson Welles
Producent Sam Spiegel
Scenario Anthony Veiller
Victor Trivas
Hoofdrollen Orson Welles
Edward G. Robinson
Loretta Young
Muziek Bronislau Kaper
Cinematografie Russell Metty
Distributie RKO Pictures
Première 25 mei 1946 Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Genre Film noir, thriller
Speelduur 95 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $ 1 034 000
Opbrengst $ 3 216 000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Film noir
The Stranger

The Stranger is een Amerikaanse film noir uit 1946 onder regie van Orson Welles van wie het de derde film was. De film bevindt zich momenteel[(sinds) wanneer?] in het publiek domein. The Stranger wordt vaak beschouwd als de meest 'traditionele' (in Hollywood-stijl) film van Welles.

Professor Charles Rankin geeft les in een idyllisch stadje nabij Connecticut en woont er met zijn kersverse lieve bruid Mary. Op een middag komt een uiterst nerveuze en verwarde Duitse heer, genaamd Meineke, hem opzoeken. Meineke is eigenlijk een misdadiger die op aandringen van commissaris detective Wilson van de Commissie voor Oorlogsmisdaden uit de gevangenis is ontslagen. De Commissie hoopt dat Meineke detective Wilson op het spoor van zijn vroegere overste, de gezochte nazi Franz Kindler, zal brengen. Rankin lijkt niet opgezet met Meinekes aanwezigheid. Hij nodigt zijn bezoeker uit voor een wandeling in het bos, en ze geraken zo verder en verder weg van het centrum van de stad. Algauw blijkt dat die vriendelijke professor Rankin de beruchte nazioorlogsmisdadiger Franz Kindler is. Meineke, die tekenen vertoont van godsdienstwaanzin, is naar de stad gekomen om zijn ex-superieur Kindler te smeken om zich te bekeren en om zich over te geven. De professor ervaart zijn vroegere collega echter als een bedreiging voor zijn nieuw leven en wurgt hem. Commissaris Wilson komt bij Kindlers schoonvader op bezoek en doet zich voor als antiquair.

Acteur Personage
Edward G. Robinson Mister Wilson
Orson Welles professor Charles Rankin, Franz Kindler
Loretta Young Mary Longstreet
Philip Merivale rechter Adam Longstreet, Mary's vader
Richard Long Noah Longstreet, Mary's broer
Konstantin Shayne Konrad Meinike
Byron Keith dokter Jeffrey Lawrence
Billy House Mister Potter, winkelier
Martha Wentworth Sara, de dienstmeid