The Tender Trap (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Tender Trap
Tagline TENDER TRAP: What every girl sets for every man
Regie Charles Walters
Producent Lawrence Weingarten
Scenario Julius J. Epstein
Hoofdrollen Frank Sinatra
Debbie Reynolds
Muziek Jeff Alexander
Montage John D. Dunning
Cinematografie Paul Vogel
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 4 november 1955
Genre romantische film
Speelduur 111 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Tender Trap is een Amerikaanse film uit 1955 van Charles Walters met in de hoofdrollen Frank Sinatra en Debbie Reynolds.

De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Max Shulman en Robert Paul Smith. Het was de eerste film die Sinatra voor MGM maakte na On the Town (1948). Aangezien productiedata en releasedata nog al eens afweken werd Sinatra's tweede film voor MGM onder zijn nieuwe contract, Guys and Dolls, een dag eerder op 3 november 1954 uitgebracht.

The film kreeg een Oscar voor het Beste Originele Liedje: "(Love Is) the Tender Trap" (Jimmy Van Heusen/Sammy Cahn). Het liedje werd een hit voor Sinatra en hij zou het nummer tot zijn dood blijven zingen. De film werd door de critici niet bijster enthousiast beoordeeld, maar was wel een kassucces in de bioscopen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Theateragent Charlie Y. Reader is 35 en nog altijd vrijgezel. Hij wordt omringd door vrouwen die hem vertroetelen, voor hem koken en zelfs voor hem schoonmaken. Dit idyllische leventje wordt verstoord als Charlie bezoek krijgt van zijn oude vriend Joe McCall, die op de vlucht is voor zijn huwelijk met Ethel. Charlie laat Joe bij hem intrekken en de laatste is diep onder de indruk van alle vriendinnen van Charlie. Charlie van zijn kant begrijpt niet waarom Joe zijn vrouw en kinderen zomaar wil opgeven. De volgende morgen ontmoet Charlie tijdens een auditie zangeres/actrice Julie Gillis. Hoewel Julie aanvankelijk de avances van Charlie afhoudt, ziet ze in hem toch een goede man en vader. Aangezien ze plannen heeft voor een snel huwelijk lijkt het erop dat Charlie in een liefdesval dreigt te lopen. Hij mag bijvoorbeeld geen andere vrouwen meer zien en Julie begint zijn leven te beheersen. Ondertussen legt Joe het aan met Sylvia Crewes, een klassiek geschoold violist en een oud-minnares van Charlie. Sylvia is 33 en wil graag trouwen. Ze had al haar kaarten op Charlie gezet, maar die houdt de boot af. Als Charlie die avond thuiskomt is hij moe van de constante eisen van Julie en vraagt in een vlaag van wanhoop Sylvia ten huwelijk. Sylvia is in de zevende hemel tot ze hoort dat Charlie ook Julie ten huwelijk heeft gevraagd. Julie en Sylvia zijn nu razend op Charlie. Als Joe daarop Sylvia vraagt met hem te trouwen, weigert ze. Ze herinnert Joe er aan dat meisjes vrouwen worden als ze trouwen en dat ze niet veel anders zal zijn dan Ethel. Ze rent weg uit het appartement van Charlie en loopt bij de lift tegen meneer Loughran op, de buurman van Charlie en ook vrijgezel. Loughran herkent Sylvia van een televisieconcert en vraagt haar uit. Intussen pakt Joe zijn spulletjes in en vertrekt weer naar zijn gezin. Charlie ontvlucht zijn leventje in New York door voor een jaar naar Europa te gaan. Als hij terugkeert gaat Sylvia net trouwen met Loughran. Ze werpt haar bruidsboeket naar Charlie die ermee naar Julie loopt en haar ten huwelijk vraagt. Julie zegt ja en daarmee is het tweede huwelijk in de maak.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Sinatra, Frank Frank Sinatra Charles Y. Reader
Reynolds, Debbie Debbie Reynolds Julie Gillis
Holm, Celeste Celeste Holm Sylvia Crewes
Wayne, David David Wayne Joe McCall
Jones, Carolyn Carolyn Jones Helen
Lewis, Jarma Jarma Lewis Jessica

Achtergrond[bewerken]

The Tender Trap was in 1954 een publiekslieveling en behaalde een behoorlijk succes aan de kassa. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Max Shulman en Robert Paul Smith. Het stuk ging in première op 13 oktober 1954 en haalde 102 voorstellingen. Robert Preston en Kim Hunter speelden de hoofdrollen. Hoewel het er even naar uitzag dat Smith zou meewerken aan het scenario, was het scenarist Julius J. Epstein die het scenario schreef. Hoewel de film draait om Sinatra, zijn er naast hem een aanzienlijk aantal vrouwen te zien. Om die reden waren er een aantal audities voor de verschillende vrouwenrollen. Volgens Hollywood Reporter van mei 1955 werd onder andere gekeken naar Mitzi Gaynor en Barbara Darrow. Sinatra maakte twee jaar voor de The Tender Trap een comeback als acteur in From Here to Eternity en had vervolgens gespeeld in The Man With The Golden Arm (1955). Voor de laatste film had hij een Oscarnominatie gekregen. Het liedje dat Sinatra in de film zingt (Love is) the Tender Trap, markeert ook een ander keerpunt in de carrière van Sinatra. Het was de tijd van zijn albums als In the Wee Small Hours en Songs for Swingin' Lovers.

Externe link[bewerken]