The Trial of Mary Dugan (1929)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Trial of Mary Dugan
The Trial of Mary Dugan
Regie Bayard Veiller
Scenario Bayard Veiller
Becky Gardiner
Hoofdrollen Norma Shearer
Montage Blanche Sewell
Cinematografie William H. Daniels
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 8 juni 1929
Genre Drama
Speelduur 113 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Trial of Mary Dugan is een Amerikaanse film uit 1929 onder regie van Bayard Veiller. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk uit 1927.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Mary Dugan is een aantrekkelijke showgirl, wiens rijke minnaar dood wordt aangetroffen in het appartement die hij voor haar had gekocht. Ze is de enige verdachte en wordt aangeklaagd voor moord. De eis is levenslang. Haar advocaat Edward West ziet het als een hopeloze zaak en geeft na het kruisverhoor van de getuigen de moed op. Haar broer Jimmy schiet zijn zus te redding en ondervraagt zijn zus om achter de waarheid te komen. Ze geeft toe een affaire te hebben met vier rijke mannen, om genoeg geld te verdienen om Jimmy's rekeningen van de faculteit der rechtsgeleerdheid te betalen. Jimmy probeert het lot van zijn zus te redden door Edward aan te klagen als de moordenaar.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Shearer, Norma Norma Shearer Mary Elizabeth Dugan
Stone, Lewis Lewis Stone Edward West
Warner, H.B. H.B. Warner Officier van justitie Galway
Hackett, Raymond Raymond Hackett Jimmy Dugan
Tashman, Lilyan Lilyan Tashman Dagmar Lorne
Tell, Olive Olive Tell Mevrouw Gertrude Rice
D'Ambricourt, Adrienne Adrienne D'Ambricourt Marie Ducrot
Doran, Mary Mary Doran Pauline Agguerro

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Regisseur Bayard Veiller maakte het gelijknamige toneelstuk uit 1927 mogelijk en nam ook de regie van de film op zich. Het zou na de uitbrengst bekendstaan als Norma Shearers eerste geluidsfilm. Het werd in mono opgenomen. In kleine plaatsen waar de cinema's nog niet voorzien waren van geluidsprojectoren, werd het uitgebracht als een stomme film.[1]

Producent Paul Bern zag het toneelstuk met Ann Harding in de hoofdrol en was van mening dat het een goede film voor Shearer zou zijn. Shearer was onder de indruk van het script en kreeg de titelrol. De opnamen verliepen desastreus. De filmmakers hadden nog geen kennis hoe geluidsfilms opgenomen moesten worden en namen de meeste scènes dan ook in één keer op. Dit probleem werd gebruikt in het verhaal van de filmmusical Singin' in the Rain (1952).[1] Desondanks werd het een enorm succes. Het bracht een destijds baanbrekend bedrag van $400.000 op en Shearer kreeg de bijnaam "The First Lady of the Talkies" (De eerste vrouw van de geluidsfilm).[2] De film zelf werd ook wel gepromoot als "'s werelds grootste melodramatische triomf".[3]

Niet alleen het publiek was onder de indruk van de film, ook de pers was vol lof te spreken. Het dagblad The New York Times schreef dat de film wist te interesseren en Shearer een sterk debuut maakt in de geluidsfilm. Het tijdschrift Outlook noemde het "de beste geluidsfilm tot nu toe".[4] Wegens het succes vonden er in Europa ook verschillende verfilmingen plaats, waaronder het Franse Le Procès de Mary Dugan (1930), het Duitse Mordprozeß Mary Dugan (1931) en het Spaanse El Proceso de Mary Dugan (1931). In 1941 werd een gelijknamige remake uitgebracht, met Laraine Day in de titelrol.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]