The Uninvited (2009)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Uninvited
Tagline Fear moves in
Regie Charles en Thomas Guard
Producent Roy Lee
Laurie MacDonald
Walter F. Parkes
Scenario Craig Rosenberg
Doug Miro
Carlo Bernard
na Ji-woon Kim
Hoofdrollen Emily Browning
Arielle Kebbel
David Strathairn
Elizabeth Banks
Muziek Christopher Young
Montage Jim Page
Christian Wagner
Cinematografie Daniel Landin
Distributie Paramount Pictures
Première 2009
Genre Horror/thriller
Speelduur 87 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Canada Canada
Vlag van Duitsland Duitsland
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 2
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

The Uninvited is een Amerikaans-Duits-Canadese horror-thriller uit 2009 onder regie van Charles en Thomas Guard. De film is een nieuwe versie van het Zuid-Koreaanse A Tale of Two Sisters (origineel: Janghwa, Hongryeon) uit 2003.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Anna (Emily Browning) mag naar thuis nadat ze tien maanden in een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg heeft doorgebracht. Hier werd ze in opgenomen nadat haar terminaal zieke moeder (Maya Massar) omkwam toen het boothuis waarin ze sliep in brand vloog. Psycholoog Dr. Silberling (Dean Paul Gibson) acht haar inmiddels genoeg opgeknapt om ontslagen te worden uit de kliniek, hoewel ze zelf nog wel de laatste stap in haar verwerking moet maken om haar herinneringen aan tien maanden geleden boven te kunnen halen.

Tot Anna's afgrijzen blijkt haar vader Steven (David Strathairn) een relatie te hebben met haar moeders voormalige inwonende verpleegster Rachel (Elizabeth Banks) Zij is inmiddels bij hen ingetrokken. Op de steiger voor het huis ziet Anna haar oudere zus en beste vriendin Alex (Arielle Kebbel) terug, nadat ze tien maanden geen contact hebben gehad. Alex beweert dat ze herhaaldelijk brieven heeft geschreven, maar Anna heeft nooit iets ontvangen en daarom nooit teruggeschreven. Alex is nog ongelukkiger met Rachels aanwezigheid in huis dan Anna en vertrouwt Rachel totaal niet.

In zijn bootje bij de steiger ziet Anna ook haar vriendje Matthew Hendricks (Jesse Moss) weer. Hij is blij haar weer te zien, maar Rachel komt tussenbeide voor ze goed hebben kunnen praten. Ze spreken af om elkaar 's avonds in het geheim te ontmoeten, want Matthew wil haar spreken over de brand waarbij haar moeder is omgekomen. Hij heeft destijds gezien hoe het gebeurde en wil hier met haar over praten. Hij komt alleen niet opdagen op hun afspraak. De volgende morgen wordt hij verdronken en met een gebroken rug uit het meer gehaald.

Anna en Alex wantrouwen Rachel, die zich vreemd gedraagt sinds de dood van Matthew. Ze proberen haar verleden na te trekken en komen er zodoende achter dat er niemand met Rachels naam bekend is bij de verpleegstersvereniging waarvoor ze destijds zou hebben gewerkt. Op internet vinden ze een verhaal over Mildred Kemp. Dat was een inwonende kinderoppas die geobsedeerd raakte door de vader van het gezin waarvoor ze werkte. Ze vermoordde zijn echtgenote en drie kinderen om hem voor zichzelf te hebben. Toen dat uitkwam, verdween Kemp. Sindsdien is ze spoorloos. Op een foto bij het artikel staat de vermoorde moeder met exact zo een parelketting om haar hals als Rachel heeft. Zij heeft die volgens haarzelf van een dankbare klant gekregen, maar Anna en Alex vermoeden dat het om dezelfde ketting gaat en dat Rachel eigenlijk Mildred Kemp is.

De zussen proberen bewijzen te vinden in huis, maar Anna vindt Alex op de vloer van haar kamer terug. Ze zegt dat Rachel haar heeft verdoofd met een injectie. Daarop vlucht Anna naar de politie om te vertellen over haar vermoeden dat Rachel eigenlijk Mildred Kemp is. Sheriff Emery (Kevin McNulty) belt daarop niettemin Rachel. Die komt naar het politiebureau, geeft Anna een verdoving en neemt haar mee naar huis. Thuis legt ze Anna op bed en trekt ze haar een nachthemd aan.

Wanneer Anna later wakker wordt, ziet ze hoe er een bloedspoor over de gang naar de afvalcontainer buiten loopt. Wanneer ze die opent, ligt daarin het verminkte lijk van Rachel. Alex komt onder het bloed aanlopen met een mes in haar hand en zegt dat ze niet anders kon. Anna omhelst haar en neemt het mes van haar over. Steven komt aanrijden en eist een verklaring. Anna vertelt dat Alex Rachel heeft gedood, maar dat die niet anders kon. Steven beseft daarop dat Anna geestelijk nog steeds niet in orde is. Alex kwam namelijk samen met haar moeder om in de brand in het boothuis en is al tien maanden dood.

Steven legt Emery uit waarom Rachels naam niet bekend is bij de verpleegstersvereniging. Ze heeft die drie jaar eerder laten veranderen in verband met een stalkende ex-vriend. Anna wordt opnieuw opgenomen in de kliniek. Daar ziet ze haar afdelingsgenote terug, Mildred Kemp (Heather Doerksen.

Rolverdeling[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Het boek dat Anna in de film leest, heet The Repose of Sand ('de rust van het zand') en bestaat in realiteit niet.
  • Hoewel in de film de illusie wordt gewekt dat actrice Elizabeth Banks groter is dan Emily Browning, is ze in werkelijkheid kleiner.
  • Browning was tijdens de opnames twintig jaar oud, vijf à zes jaar ouder dan het personage dat ze speelt.