Elizabeth Banks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Elizabeth Banks
Banks tijdens de San Diego Comic-Con in 2018
Algemene informatie
Geboortenaam Elizabeth Maresal Mitchell
Geboren 10 februari 1974
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Elizabeth Casey
Jaren actief 1998 - heden
Beroep actrice,regisseur
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Elizabeth Maresal Mitchell (Pittsfield, 10 februari 1974) is een Amerikaans televisie- en filmactrice en regisseur. Ze gebruikt de artiestennaam Elizabeth Banks om niet verward te worden met de andere acterende Elizabeth Mitchell. Banks werd zowel in 2011 als 2012 genomineerd voor een Primetime Emmy Award, beide keren voor haar gastrol als Avery Jessup in de komedieserie 30 Rock. In 2004 werd ze samen met de gehele cast van de dramafilm Seabiscuit genomineerd voor een Screen Actors Guild Award.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Banks is de oudste uit een gezin van vier kinderen. Ze debuteerde in 1998 als filmactrice in Surrender Dorothy en had een herhaaldelijke gastrol in de komedieserie Scrubs, als Dr. Kim Briggs.

Tot Banks' filmrollen behoort onder meer die van strippersonage Betty Brant in de superheldenfilms Spider-Man, Spider-Man 2 en Spider-Man 3. Vlak voor het verschijnen van het derde deel speelde ze in Invincible. Dat Banks niet wordt getypecast, blijkt uit het gegeven dat ze tevens in zowel romantische komedies verschijnt (zoals The 40 Year Old Virgin en Definitely, Maybe) als in horrorfilms (zoals Slither en The Uninvited).

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Mitchell trouwde op 5 juli 2003 met Max Handelman, die ze in 1992 ontmoette op de University of Pennsylvania. Ze zijn de ouders van twee zonen, beide geboren via een draagmoeder.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

*Exclusief eenmalige gastrollen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Elizabeth Banks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.