Modern Family

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Modern Family
Modern Family Title.svg
Genre Sitcom
Mockumentary
Speelduur ca. 21 minuten (zonder reclame en credits)
Bedenker Christopher Lloyd
Steven Levitan
Hoofdrollen Ed O'Neill
Sofía Vergara
Julie Bowen
Ty Burrell
Jesse Tyler Ferguson
Eric Stonestreet
Nolan Gould
Sarah Hyland
Rico Rodriguez II
Ariel Winter
Aubrey Anderson Emmons
Jeremy Maguire
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Fais pas ci, fais pas ça
Familie Kruys
Uitzendingen
Start 23 september 2009
Afleveringen 225
Seizoenen 11
Netwerk of omroep Vlag van Verenigde Staten ABC
Vlag van België Q2
Vlag van België Prime
Vlag van België RTL-TVI
Vlag van België Comedy Central
Vlag van Nederland Comedy Central
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal:  Televisie

Modern Family is een Amerikaanse, met een Emmy en Golden Globe bekroonde komische televisieserie uit 2009 van ABC. Het programma houdt het midden tussen een sitcom en een mockumentary en gaat over drie gezinnen die samen één grote familie vormen.

De serie werd door de Amerikaanse pers uitgeroepen tot beste nieuwe sitcom van het seizoen, is een hit in de kijkcijfers en behaalt een gemiddelde score van 87 op Metacritic.[1] Al na een paar afleveringen werd een volledig seizoen besteld van 24 afleveringen.[2] De reeks is ook vaak genomineerd voor allerlei prijzen, en heeft ondertussen al enkele awards op zijn naam staan: zo won het al vier keer de 'Emmy Award' voor beste komedie en een 'Golden Globe' in dezelfde categorie. Het negende seizoen is nu op tv te zien. In Nederland wordt de reeks uitgezonden op Comedy Central. Op 18 januari 2010 werd in België de eerste aflevering vertoond op de digitale zender Prime en vanaf 6 oktober 2011 wordt de serie uitgezonden op Q2 en RTL-TVI. Daarnaast wordt de serie in België ook uitgezonden op Comedy Central.

Verhaal[bewerken]

Het verhaal draait rond drie gezinnen die samen één grote familie vormen. De pater familias is Jay Pritchett (Ed O'Neill). Hij is gescheiden van zijn eerste vrouw Dede (Shelley Long) en is opnieuw getrouwd met de veel jongere Gloria Delgado (Sofía Vergara). Zij is afkomstig uit Colombia en heeft al een zoon uit een vorig huwelijk: Manny (Rico Rodriguez II). In de loop van de reeks krijgen Jay en Gloria ook samen een zoontje: Fulgencio Joe Pritchett (Jeremy Maguire). Ook hebben ze een hond, Stella.

Uit zijn eerste huwelijk met Dede heeft Jay twee kinderen. De oudste van de twee is dochter Claire Dunphy (Julie Bowen), die getrouwd is met Phil Dunphy (Ty Burrell). Samen hebben ze drie kinderen: Haley (Sarah Hyland), Alex (Ariel Winter) en Luke (Nolan Gould).

Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) is Jays zoon. Hij is homoseksueel en heeft een realatie met Cameron Tucker (Eric Stonestreet). Later trouwen ze ook. Samen hebben ze een Vietnamees dochtertje geadopteerd: Lily (Aubrey Anderson). Ze hebben een kat, Larry.

De serie geeft een hilarische kijk op het leven van deze drie gezinnen, hun onderlinge samenhang en vele herkenbare situaties uit het gewone dagelijkse leven.

Rolverdeling[bewerken]

Familie Pritchett-Delgado[bewerken]

Acteur Rol Beschrijving personage
Ed O'Neill Jay Pritchett Jay is de pater familias en is opnieuw getrouwd met de veel jongere Gloria. Hij is een spreekwoordelijke echte man en zit een beetje in een midlifecrisis. Hij vindt het maar niets dat Manny zo sentimenteel is en probeert hem wat levenslessen en mannelijkheid bij te brengen.
Sofía Vergara Gloria Maria Ramirez-Delgado-Pritchett Gloria is een jonge Colombiaanse vrouw die trots is op haar afkomst en Engels spreekt met een zwaar accent. Ze was al eens getrouwd met Javier (Benjamin Bratt) en heeft uit dat huwelijk al een zoon: Manny. Ze kan in het begin niet zo goed overweg met Claire, Jays dochter.
Rico Rodriguez II Manny Delgado Gloria's zoon en zeer volwassen voor zijn leeftijd. Hij wil dolgraag een vriendinnetje en doet in zijn vrije tijd aan American football en schermen. Hij gaat veel met Luke om maar die blijft hem een beetje vreemd vinden
Sierra Mark (2013)
Rebecca Mark (2013)
Pierce Wallace (2013–2015)
Jeremy Maguire (2015–)
Fulgencio Joseph "Joe" Pritchett De zoon van Jay en Gloria. De hele familie houdt van hem. Alleen ergert het Manny vaak dat Joe alle aandacht krijgt.
Brigitte the Dog Stella Pritchett De hond van Jay. Gloria haat haar, terwijl Jay haar als zijn dochter ziet en behandeld.

Familie Pritchett-Dunphy[bewerken]

Acteur Rol Beschrijving personage
Julie Bowen Claire Dunphy-Pritchett Claire is Jays dochter en is tevens de moeder in het gezin Dunphy. Ze is extreem perfectionistisch en een overbezorgde moeder die naast haar kinderen ook haar man Phil een beetje in de hand moet houden. Ze sport graag en vormde vroeger samen met haar broer Mitchell een schaatsduo. Ze is een echte control-freak. Jay heeft zijn eigen bedrijf die Claire na een tijdje overneemt.
Ty Burrell Phil Dunphy Phil is Claires man. Hij is al drieëntwintig jaar getrouwd met haar en vindt zichzelf een 'coole' vader. Hij is makelaar van beroep en is zeer competitief ingesteld, zelfs tegenover zijn eigen kinderen.
Sarah Hyland Haley Dunphy Claire en Phils oudste dochter en een echte puber. Ze is vooral geïnteresseerd in jongens, kleding en heeft lange tijd een vriendje gehad: Dylan (Reid Ewing).
Ariel Winter Alex Dunphy De jongste dochter in het gezin Dunphy is Alex. Ze is een intelligente jonge tiener en duidelijk de slimste van de drie. Ze bespeelt in haar vrije tijd de cello en speelt ook graag lacrosse. Ze neemt haar broer en zus graag beet en is heel erg toekomstgericht. Alex en Haley maken ook veel ruzie.
Nolan Gould Luke Dunphy Luke is de enige zoon van Claire en Phil. Hij is een echte kwajongen en ook een beetje naïef. Hij is, in Claires ogen, nog altijd de baby van het gezin

Familie Pritchett-Tucker[bewerken]

Acteur Rol Beschrijving personage
Jesse Tyler Ferguson Mitchell Pritchett Mitchell is Jays oudste zoon en homoseksueel. Hij heeft al vijf jaar een relatie met Cameron en samen hebben ze een dochtertje geadopteerd: Lily. Hij is een voorvechter voor gelijke rechten voor homoseksuelen, maar is soms ook een beetje beschaamd over Camerons flamboyante persoonlijkheid. Hij werkt als advocaat.
Eric Stonestreet Cameron Tucker Cameron is Mitchells partner. Hij is een flamboyante persoonlijkheid en is nogal extravert. In de eerste seizoenen blijft hij thuis voor de opvoeding van hun dochtertje Lily, maar in latere seizoenen gaat hij aan het werk als leraar. Hij houdt heel erg van sport en is ook een clown in zijn vrije tijd. Daarnaast refereert hij vaak aan zijn jeugd op de boerderij
Aubrey Anderson-Emmons Lily Pritchett-Tucker Het Vietnamese dochtertje van Mitchell en Cameron. Ze heeft een uitgesproken mening en schaamt zich er niet voor om iets te zeggen over wie dan ook
Frosty the Cat Larry Tucker-Pritchett De kat van Mitchell en Cameron. Lily wilde dolgraag een kat en kreeg deze dus ook.

Stamboom[bewerken]

 
 
 
✝ DeDe Williams-Pritchett
 
 
 
 
 
 
 
Jay Pritchett
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gloria Ramirez-Delgado-Pritchett
 
 
 
 
 
 
 
Javier Delgado
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Phil Dunphy
 
Claire Pritchett-Dunphy
 
 
 
 
Mitchell Pritchett
 
Cameron Tucker
 
Fulgencio Joseph Joe Pritchett
 
 
 
 
 
 
 
 
Manny Delgado
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haley Dunphy
 
Luke Dunphy
 
Alex Dunphy
 
 
Lily Tucker-Pritchett

Daarnaast heten de ouders van Phil Frank Dunphy en ✝ Grace Dunphy, en de ouders van Cameron Merle Tucker en Barb Tucker. De zus van Cameron heet Pameron Tucker. DeDe Williams-Pritchett heeft twee zussen, Beatrice Marie "BeBe" Johnson-Williams en CeCe Williams.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Modern Family voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Dvd's[bewerken]

Seizoenen 1 tot en met 7 zijn verkrijgbaar op dvd.

Seizoen Reg. 1 Reg. 2 Aantal afleveringen
1 21 september 2010 4 oktober 2010 24
2 20 september 2011 5 september 2011 24
3 28 november 2012 28 november 2012 24
4 24 september 2013 16 oktober 2013 24
5 23 september 2014 1 oktober 2014 24
6 22 september 2015 23 september 2015 24
7 20 september 2016 5 september 2016 22
8 Onbekend Onbekend 22
9 Onbekend Onbekend 22
10 Onbekend Onbekend 22

Nederlandse versie[bewerken]

In januari 2013 gaf Linda de Mol aan bezig te zijn met het maken van een Nederlandse versie voor RTL 4.[3] Op 29 maart 2015 was de eerste uitzending onder de titel Familie Kruys. De serie is geïnspireerd op Modern Family maar heeft een duidelijk Nederlands tintje.

Referenties[bewerken]