Naar inhoud springen

The Witcher (boekenreeks)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over de boekenreeks van Andrzej Sapkowski. Voor het computerspel met dezelfde naam, zie The Witcher (computerspel)
The Witcher
The Witcher
Originele titel Wiedźmin
Land van oorsprong Vlag van Polen Polen
Originele taal Pools
Genre Fantasy
Creatieteam
Auteur(s) Andrzej Sapkowski
Publicatie
Uitgever Luitingh-Sijthoff
Medium Boeken
Jaren actief 1993-2013
Eerste publicatie 1993
Laatste publicatie 2013
Lijst
De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid
Het bloed van de elfen
De jaren van verachting
De vuurdoop
De zwaluwentoren
De vrouwe van het meer
Het seizoen van stormen
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

The Witcher (ook wel bekend als De Hekser) is een fantasyserie bestaande uit korte verhalen en romans geschreven door de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. De verhalen gaan over The Witcher, de hekser, Geralt van Rivia. Heksers zijn monsterjagers die door middel van oefening en aanpassing van hun lichaam op jonge leeftijd bovennatuurlijke gaven ontwikkelen die hen in staat stellen tegen monsters te vechten. De boeken zijn geadapteerd naar een film en serie en een populaire computerspelserie. Netflix verwierf in 2017 de rechten om een Netflix Original serie te produceren. De reeks van romans is bekend als The Witcher Saga en werd in Nederland tot 2022 uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff, er is tot op heden nog geen nieuwe Nederlandse uitgever bekend.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Gebundelde korte verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Originele titel Verschijning Pools Verschijning Nederlands
De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid Ostatnie życzenie en Miecz przeznaczenia 1993 2014

Beide bundels zijn oorspronkelijk afzonderlijk gepubliceerd. De Nederlandse uitgever Luitingh-Sijthoff heeft beide boeken echter samengevoegd in één boek dat alle korte verhalen uit De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid omvat en een titel samengesteld uit beide afzonderlijke titels draagt; De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid. De verhalen uit De laatste wens vinden chronologisch eerder plaats dan die uit Het zwaard der voorzienigheid, ook al is de De laatste wens later gepubliceerd.

Saga[bewerken | brontekst bewerken]

De Witcher saga richt zich op Geralt van Rivia en Ciri. Ciri, prinses van een recentelijk veroverd land en pion in internationale politiek, wordt een hekser-in-opleiding. Geralt probeert haar te beschermen en raakt daardoor betrokken bij allerlei gebeurtenissen.

Titel Originele titel Verschijning Pools Verschijning Nederlands
Het bloed van de elfen Krew elfów 1994 2014
De jaren van verachting Czas pogardy 1995 2015
De vuurdoop Chrzest ognia 1996 2015
De zwaluwentoren Wieża Jaskółki 1997 2016
De vrouwe van het meer Pani Jeziora 1999 2016

Alleenstaande roman[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sezon burz (Het seizoen van stormen) (2013, Nederlands: 2017) – Speelt zich af tussen korte verhalen in [De laatste wens], maar bevat enkele hints over gebeurtenissen uit de oorspronkelijke saga.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste personages die ook in de meeste boeken voorkomen, zijn Geralt van Rivia, Yennefer van Vengerberg, Ciri, Triss Merigold en Dandelion.

  • Geralt van Rivia is een hekser en de hoofdpersoon van de boeken. Zijn persoonlijkheid is te omschrijven als apathisch, cynisch en dreigend. Geralt is in te huren als monsterjager. Hij bezit bovenmenselijke krachten en is bedreven in het vechten met zwaarden.
  • Tovenares Yennefer van Vengerberg verscheen voor het eerst in de verzameling van korte verhalen. Ze komt vaak voor als zielsverwant of geliefde van Geralt en is een van de belangrijkste personages in de serie.
  • Cirilla van Cintra (ook bekend als Ciri, Leeuwenwelp van Cintra) is de prinses van Cintra, dochter van Pavetta en Duny, en kleindochter van koningin Calanthe. Ze is de geadopteerde dochter van Geralt en Yennefer. Ciri heeft asgrijs haar en smaragdgroene ogen, karaktertrekken die in haar familie vaak voorkomen.

Vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

De boeken zijn in het Nederlands vertaald door verschillende vertalers. De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid is gedeeltelijk vertaald uit het Pools door Karol Lesman en uit het Duits, naar de oorspronkelijke Poolse uitgave, door Corry van Bree. De hele verdere saga is vertaald uit het Pools door Theo Veenhof.

Serie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 maakte Netflix bekend dat ze de rechten verwierven om een Netflix Original serie te maken. Later dat jaar maakten ze bekend dat Lauren Schmidt de reeks zal produceren. Ze zal ook kunnen rekenen op Andrzej Sapkowski als creative consultant. Henry Cavill werd in september 2018 gecast in de rol van Geralt. De serie is verschenen in december 2019. Seizoen 1 van de serie verfilmt de gebeurtenissen in de boeken "De laatste wens en Het zwaard der voorzienigheid". In november 2019 is bekendgemaakt dat Netflix een tweede seizoen heeft besteld.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]