The Wright Way

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
The Wright Way
Genre Sitcom
Speelduur 30 minuten
Bedenker Ben Elton
Hoofdrollen David Haig
Mina Anwar
Luke Gell
Toby Longworth
Regie Dewi Humphreys
Scenario Ben Elton
Land van oorsprong Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 23 april 2013
Einde 28 mei 2013
Afleveringen 6
Seizoenen 1
Netwerk of omroep BBC One
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Wright Way is een Britse sitcom waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden op 23 april 2013 op BBC One. De serie is bedacht en geschreven door Ben Elton en volgt Gerald Wright (David Haig) als manager van de afdeling veiligheid en gezondheid.

Verhaal[bewerken]

De serie gaat over Gerald Wright (David Haig), de manager van de afdeling veiligheid en gezondheid van het fictieve Baselricky Council. Zijn team bestaat uit Malika Maha (Mina Anwar), Clive Beeches (Luke Gell) en Bernard Stanning (Toby Longworth). Hij woont met zijn dochter Susan (Joanne Matthews) en haar vriendin Victoria (Beattie Edmondson) nadat zijn ex-vrouw Valerie (Kacey Ainsworth) hem heeft verlaten.

Productie[bewerken]

The Wright Way is de eerste sitcom geschreven door Ben Elton die werd opgenomen in een studio met publiek sinds The Thin Blue Line werd uitgezonden in 1995.[1] De originele titel was Slings and Arrows maar Elton veranderde dat omdat hij het niet vond passen bij de setting van de comedy.[1]

Bij de pilotaflevering, die nog de naam Slings and Arrows had, heette het personage van David Haig, Gerald Measley en speelde Montserrat Lombard en Nathan Caton mee. [2]

The Wright Way herenigt Ben Elton met de acteurs David Haig en Mina Anwar die speelden in zijn comedy The Thin Blue Line.[3] Elton werkte ook samen met de ouders van Beattie Edmondson, Adrian Edmondson en Jennifer Saunders, maar heeft de rol van Victoria op eigen kracht behaald.[1]

The Wright Way werd gefilmd in een studio van MediaCityUK in Salford in de periode van januari tot maart 2013.[1] De BBC maakte in juli 2013 bekend dat het eerste seizoen geen vervolg krijgt. Dit gebeurde in samenspraak met Ben Elton die de kritiek op de komedieserie zich aantrok en dat niet wilde voor een tweede seizoen.[4]

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
David Haig Gerald Wright
Mina Anwar Malika Maha
Luke Gell Clive Beeches
Toby Longworth Bernhard Stanning
Joanne Matthews Susan Wright
Beattie Edmondson Victoria
Kacey Ainsworth Valerie
Brenda Edwards Mrs. Jonson
Robert Daws Burgemeester Len Winkler

Afleveringen[bewerken]

Nr. Aflevering Titel Schrijver(s) Regisseur Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 1
The Rogue Speed Bump
Ben Elton Dewi Humphreys 23 april 2013
Gerald zijn dag begint slecht, de vriendin van zijn dochter houdt de badkamer bezet en daarom moet hij gebruikmaken van de kraan op zijn werk. Ook wordt er een verkeersdrempel gevonden die te hoog is en is het Malika haar verjaardag.
2 2
Conkers Bonkers
Ben Elton Dewi Humphreys 30 april 2013
Gerald en zijn team staan onder druk als de burgemeester wil weten of het spel Conkers kan worden onderzocht op veiligheid. Susan overtuigt haar vader om zijn ex-vrouw Valerie uit te nodigen om zijn quich te eten.
3 3
Lethal Swing Back
Ben Elton Dewi Humphreys 7 mei 2013
Het stadhuis heeft te maken met een dief die het wc-papier uit de mannen-wc steelt. De afdeling is bezig met het ontwikkelen van een veilige schommel voor schoolpleinen. Susan moet voor de rechter verschijnen door een oud-werknemer en probeert haar vader aan zijn collega Malika te koppelen.
4 4
Concealed Sharp Objects
Ben Elton Dewi Humphreys 14 mei 2013
Gerald ziet zijn kans om eindelijk een veiligheidswaarschuwing te schrijven en krijgt hulp van Malika. Victoria en Susan krijgen dansles van Valerie om zich voor te bereiden voor de dansavond.
5 5
Curbin The Kerb
Ben Elton Dewi Humphreys 21 mei 2013
Gerald en zijn team houden zich bezig om het struikelen in het openbaar te verminderen. Sue maakt zich zorgen om de aankomende rechtszaak en ziet een andere kant van Kyle. Ook probeert Gerald zich telefonisch aan te melden voor een prostaatonderzoek.
6 6
The Deadly Receptacle
Ben Elton Dewi Humphreys 28 mei 2013
De spanning loopt hoog op als de Big Ballroom Night steeds dichterbij komt. Gerald en zijn team ontdekken een samenzwering bij het onderzoeken van koffiebekers.

Ontvangst[bewerken]

De eerste aflevering is met negatieve recensies ontvangen. The Daily Telegraph zegt dat het niet zorgt voor glimlach.[5] De Daily Mirror noemde het de slechtste sitcom ooit.[6] The Guardian noemde het ongrappige slapstick met oude grappen dat het in de jaren 70 al ouderwets was. Ook vonden ze dat de acteurs hun best deden om de schade te beperken maar dat het geen zin had om te proberen het script overtuigend te maken.[7] The Independent zegt dat het uit onderdelen van andere comedy's bestaat en het zoveel zuchten en kreunen oproept dat je een menigte met fakkels en hooivorken wilt verzamelen.[8] Ook werd het vergeleken met de fictieve comedy When the Wistle Blows uit de sitcom Extras.[9]

Externe links[bewerken]