The fighting Temeraire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The fighting Temeraire
(De vechtende Temeraire)
Turner, J. M. W. - The Fighting Téméraire tugged to her last Berth to be broken.jpg
Museum National Gallery
Locatie Londen
Kunstenaar William Turner
Jaar circa 1839
Type Olie op doek
Afmetingen 90,7 × 121,6 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

The fighting Temeraire (Nederlands: De vechtende Temaraire), volledige titel The fighting Temeraire tugged to her last berth to be broken up, 1838, is een schilderij van de Engelse kunstschilder William Turner, geschilderd in 1838-1839, olie op doek, 90,7 x 121,6 centimeter. Het toont het Engelse marineschip HMS Temeraire die de Theems wordt opgesleept om te worden gesloopt. Het schilderij is in zaal 34, niveau 2 te zien in de National Gallery te Londen.

Context[bewerken]

De Temeraire was een van de grootste oorlogsschepen uit de geschiedenis van de Royal Navy, te water gelaten in 1798. Ze telde 98 kanonnen en speelde onder andere een cruciale rol in de Slag bij Trafalgar, waar ze Horatio Nelsons vlaggenschip HMS Victory ontzette en daarmee de ommekeer in de strijd inluidde. In 1838 was het schip echter verouderd en werd ze de Theems opgesleept om te worden gesloopt. Deze gebeurtenis werd gadegeslagen door veel Londenaren, waaronder Turner, die erg onder de indruk was van het tafereel. Een jaar later had hij de gebeurtenis vastgelegd op doek.

Afbeelding[bewerken]

The fighting Temeraire symboliseert het einde van een tijdperk in de historie van de Britse zeemacht, in een periode waarin de overgang van zeilschepen naar stoomschepen plaatsvond. Turner creëert daarbij een gevoeld van weemoed en teloorgang, een beeld dat versterkt wordt door de verflauwende, ondergaande zon die een metaalachtige glans over het water werpt en de geblakerde logge sleepboot die een vurige stoomwolk uit haar schoorsteen braakt, welke symbool staat voor een nieuwe tijd.

Het grote zeilschip, zonder zeilen, maakt niet alleen een nostalgische, maar vooral toch een spookachtige en mysterieuze indruk. De ontbrekende zeilen worden als het ware vervangen door een grote driehoek van blauwe lucht die het schip als het ware omlijst. Turner laat deze driehoeken terugkomen in het wolkenschijnsel en de weerkaatsing van de ondergaande zon, die de eindbestemming markeren. Door het gebruik van stralende doorzichtige kleuren laat hij het onderwerp op bijna magische wijze met de atmosfeer versmelten. Het statige oorlogsschip en de sleepboot lijken compositorisch volledig geïntegreerd in het water van de rivier en de lucht.

Techniek[bewerken]

In de uitwerking wordt The fighting Temeraire getypeerd door een grote verscheidenheid aan textuur: Turner gebruikte niet alleen conventionele penselen en een paletmes, maar zelfs zijn handen, oude lappen en achterkanten van penselen om de gewenste effecten te krijgen. Zijn experimentele werkwijze beïnvloedde diverse vroege impressionisten en later de materieschilders.

Wetenswaardig[bewerken]

In 2005 werd dit schilderij bij stemming georganiseerd door BBC Radio 4 in het programma Today tot het meest favoriete werk verkozen. Dit schilderij, samen met een afbeelding van Turner en diens handtekening, zal vanaf 2020 voorkomen op het nieuwe bankbiljet van £ 20,00 van het Verenigd Koninkrijk.

Literatuur en bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]