Theo Boosten (architect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theo H.A. Boosten (Maastricht, 19 juli 1920 - aldaar, 28 juni 1990) was een Nederlands architect. Hij was vooral werkzaam in de provincie Limburg, waar hij een aantal opmerkelijke kerkgebouwen ontworpen heeft.

Loopbaan[bewerken]

Theo Boosten werd in 1920 geboren als zoon van architect Alphons Boosten en koos hetzelfde beroep als zijn vader. Hij kreeg zijn opleiding op de Technische Hogeschool Delft en de Columbia University School of Architecture in New York. Toen hij in 1953 terugkeerde naar Nederland nam hij het bureau van zijn inmiddels overleden vader over. Theo Boosten werkte in onderling sterk verschillende stijlen en had een voorkeur voor ontwerpen van kerken. In 1958 baarde hij opzien met de Pius X-kerk (Eindhoven), die de vorm van een tent had. De Vredeskerk in Venray en de Sint-Annakerk in Maastricht leken geïnspireerd op Le Corbusier, terwijl de Heilige Familiekerk, ook in Maastricht, en de Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk in Valkenburg eerder gebaseerd waren op het functionalisme.

Theo Boosten was hoofdbestuurslid van de Bond van Nederlandse Architecten en werd onderscheiden met de 'Tectotroop'. Daarnaast was hij bestuurslid van het Bonnefantenmuseum.

Naast bekende kerkgebouwen ontwierp Boosten ook reguliere woonhuizen. Deze zijn voornamelijk binnen Maastricht terug te vinden.

Gebouwen ontworpen door Theo Boosten[bewerken]

Bouw Naam Plaats Bijzonderheden Afbeelding
1958 Pius X-kerk Eindhoven Gesloopt in 1992
1959 Pius X-kerk Heerlen Gesloopt in 1998
1959 Heilige Familiekerk Maastricht Gesloopt in 1999
1960 Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk Valkenburg Valkenburg-OLVBijstand.JPG
1961 Sint-Annakerk Maastricht Maastricht, Brusselsepoort, Sint-Annakerk2.jpg
1964 Vredeskerk Venray Overzicht met ingang - Venray - 20346296 - RCE.jpg