Clixon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Thermische beveiliging)
Naar navigatie springen Jump to search

Een clixon is een thermostatische schakelaar. Bij een bepaalde temperatuur (vermeld in het opschrift) schakelt de clixon een apparaat of een verwarmingselement uit. De clixon wordt toegepast in elektrische apparaten, zoals de wasmachine, de afwasmachine, de frituurpan of het koffiezetapparaat. De naam "clixon" is afkomstig van de Amerikaanse fabrikant Klixon (tegenwoordig onderdeel van Sensata Technologies), die deze thermostaten maakt. In de volksmond heet deze speciale thermostaat "clixon", en is van het type bimetaal thermostaat.

Soorten[bewerken]

  • Een veel gebruikte variant is een rond exemplaar met 2 aansluitlippen. Op het moment dat het apparaat te heet wordt, slaat de stroom eraf.
  • In tegenstelling tot een temperatuurzekering hoeft een temperatuurschakelaar meestal niet vervangen te worden wanneer deze afgaat. Wanneer de schakelaar een bepaalde temperatuur bereikt, slaat hij open, waardoor de stroom wordt uitgeschakeld. Hierdoor krijgt de schakeling de tijd om af te koelen. Op het moment dat dit gebeurt, sluit de schakelaar de stroomkring weer waardoor de stroom terug ingeschakeld wordt.

Zie ook[bewerken]