Thief (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thief
Regie Michael Mann
Producent Michael Mann
Hoofdrollen James Caan,
Tuesday Weld,
Robert Prosky,
James Belushi,
Willie Nelson
Muziek Tangerine Dream
Cinematografie Donald E. Thorin
Distributie United Artists
Première 27 maart 1981
Genre Misdaad, Drama
Speelduur 122 min.
Taal Engels
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Thief (Engels voor dief) is een film uit 1981 van regisseur Michael Mann en met onder andere James Caan, Tuesday Weld, James Belushi, Robert Prosky en Willie Nelson. De film is gebaseerd op het boek Home Invaders van schrijver Frank Homiher.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Inhoud[bewerken]

Frank (James Caan) is een professionele juwelendief en bezit twee succesvolle zaken die als dekmantel dienen in Chicago. Toch is Frank niet tevreden. Hij wil een gezin stichten met zijn vriendin Jessie (Tuesday Weld) en wil het criminele wereldje verlaten. Maar de dief zit met een probleem: de man die zijn gestolen goederen verkoopt, is dood. Zo wordt Frank verplicht om met Leo (Robert Prosky) te onderhandelen. Leo is een bekend en machtig lid van de georganiseerde misdaad. Leo heeft het voor Frank en hij geeft hem de kans om veel geld te verdienen. Frank ziet de gevaarlijke klusjes van Leo niet zitten en besluit om ze niet te doen. Hij draait bij als hij beseft dat hij het geld nodig heeft om een gezin te stichten. Frank neemt deel aan een diamantenroof aan de West Coast. Hij verdient veel geld en kan dankzij de hulp van Leo, een baby kopen op de zwarte markt. Wanneer Frank zijn contacten met de maffia definitief wil verbreken, loopt het fout.

Feiten[bewerken]

  • Thief is de eerste speelfilm van regisseur Michael Mann. Voordien regisseerde hij TV-series zoals The Police Woman (1974-'78) en kortfilms.
  • Ronnie Caan, de broer van acteur James Caan, was net zoals regisseur Michael Mann producer van de film.
  • Michael Mann werd in 1981 op het Filmfestival van Cannes genomineerd voor de Gouden Palm.