Thijs Booy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thijs Booy
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 27 maart 1923
Geboorteplaats Alphen aan den Rijn
Overleden 7 maart 2003
Overlijdensplaats Apeldoorn
Land Vlag van Nederland Nederland
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Thijs Booy (Alphen aan den Rijn, 27 maart 1923Apeldoorn, 7 maart 2003) was secretaris van de Nederlandse prinses Wilhelmina en auteur van diverse boeken waaronder Het is stil op het Loo (1963), een beschrijving van de laatste jaren van de afgetreden vorstin.[1] Hij hielp Wilhelmina bij het schrijven van het autobiografische boek Eenzaam maar niet alleen.

De overtuigd christelijke Thijs Booy schreef een aantal boeken over zendingswerk onder jongeren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij door de Duitse bezetters gevangengezet, maar door een vergissing van de Sicherheitsdienst werd hij vrijgelaten. Tijdens zijn gevangenschap legde hij zijn gedachten neer in zijn journaal Daar moet veel strijds gestreden zijn... Gedachten in de gevangenis, dat nog voor publicatie geschikt is gemaakt maar nooit in druk is verschenen.

Na de dood van Koningin Wilhelmina bleef Booy tot zijn dood in een huis op het terrein van het Oude Loo te Apeldoorn wonen. Hij overleed in 2003 op 79-jarige leeftijd. Op 19 oktober 2009 overleed in Apeldoorn zijn weduwe, Sophie Elisabeth barones van Randwijck (1923-2009), oud-2e particulier secretaresse van Wilhelmina en drager van het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Beiden zijn begraven op de Algemene begraafplaats Zutphen in Zutphen.

Bibliografie[bewerken]

  • Een stille omwenteling : het gereformeerde leven in onze jeugd (1956)
  • Het is stil op het Loo (1963)
  • De levensavond van Koningin Wilhelmina (1965)
  • Kerstbrief uit Bethlehem (1965)
  • Morgen zal alles anders zijn (1967)

Externe links[bewerken]