Thunderbolt (interface)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Thunderbolt (eerder Light Peak genoemd) is een eigen interface die ontworpen is door Intel om randapparatuur te verbinden via een serial bus met een computer. Thunderbolt is bedoeld als een vervanging voor de huidige bussen, zoals SCSI, SATA, USB, FireWire en PCI Express.

Combinatie van oudere poorten[bewerken]

Thunderbolt zorgt ervoor dat het aantal verschillende soorten poorten op een computer aanzienlijk kan worden verminderd. Verschillende oudere bussen, waarvan de prestaties niet meer voldoende zijn om de nieuwste technologieën zoals eSATA en DisplayPort te ondersteunen, worden gecombineerd tot één poort. Thunderbolt heeft meer dan genoeg bandbreedte om welk protocol dan ook te ondersteunen: bij aanvang beloofde Intel snelheden tot 10 Gbps, tweemaal zo snel als USB 3.0.

Glasvezel[bewerken]

Momenteel maakt Intel gebruik van koperdraad, maar in de toekomst wil het bedrijf overschakelen naar glasvezel. Hierdoor zou men de snelheid kunnen opdrijven tot 100 Gbps.[1]

Thunderbolt 2[bewerken]

Als eerste werden (een aantal modellen van) Apples Mac computers uitgerust met Thunderbolt. Sinds juli 2012 heeft Lenovo de nieuwste modellen laptops zoals de Thinkpad T430s en de L530 uitgerust met een Thunderbolt-interface. Thunderbolt 2, de tweede generatie van deze poorttechnologie, kwam eind 2013 in de Macbook Pro en kort daarna in de overige Apple computers.

Thunderbolt 3[bewerken]

Vanaf 2016 worden de Apple computers uitgerust met Thunderbolt 3, als I/O-technologie die nog meer apparaten aansluit op de computer, met snelheden tot maximaal 40 Gbps. Thunderbolt 3 combineert gegevensoverdracht, video-uitvoer en oplaadmogelijkheden in één compacte connector. Voor de verbinding met oudere andere poorten zoals USB, USB3, Ethernet en Thunderbolt 2 zijn kabels met verschillende adapters in de handel.