Tiberius Claudius Caesar Britannicus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Britannicus
Julisch-Claudische dynastie
Messalinaandbritannicus.jpg
Persoonlijke gegevens
Geboorte en dood 41-55
Namen Tiberius Claudius Germanicus (bij geboorte), Tib. Claudius Caesar Britannicus (vanaf 43), Britannicus (verkort)
Zoon van Claudius, Valeria Messalina
Stiefbroer van Nero, Antonia
Broer van Octavia
Neef van (onder anderen) Caligula, Agrippina de Jongere
Belangrijkste leden van de gens Claudia

Door adoptie:


Gens Claudia vóór adoptie in gens Julia:

Tiberius Claudius Caesar Britannicus (12 februari 4155) was de zoon van de Romeinse keizer Claudius uit zijn derde huwelijk met Valeria Messalina.

Britannicus werd geboren 22 dagen nadat zijn vader keizer was geworden. Hij kreeg zijn naam van de senaat naar aanleiding van de succesvolle invasie van zijn vader in Brittannië in 43. Oorspronkelijk was zijn naam Tiberius Claudius Germanicus of Tiberius Claudius Caesar.

Britannicus' moeder Messalina werd door zijn vader gedood toen haar zoon 7 jaar oud was. Na het huwelijk van zijn vader met Agrippina de Jongere kreeg Britannicus er een stiefbroer bij; Lucius Domitius Ahenobarbus, de latere keizer Nero, die door Claudius werd aangenomen als adoptiefzoon.

Nadat zijn vader op 13 oktober 54 door Agrippina was vergiftigd, werd Britannicus op zijn beurt, door toedoen van keizer Nero, die vreesde voor een machtsgreep van Britannicus, op 11 februari 55 vergiftigd. Daardoor werd zijn stiefbroer Nero, die in 54 al tot keizer was uitgeroepen, de onbetwiste alleenheerser. Tacitus doet het relaas over de moord op Britannicus in zijn Annales (XIII, 14-17). Daarin vermeldt Tacitus een belangrijke reden waarom Britannicus door Nero vermoord is: Britannicus was net 14 jaar geworden en kon vanaf toen officiële ambten bekleden en Nero vreesde dat Britannicus de troon zou opeisen. In zijn Annales beschreef Tacitus ook hoe de gifmoord in zijn werk is gegaan. Om geen argwaan te wekken, door de drank niet voor te laten proeven, werd eerst een onschadelijke - maar zeer hete - drank aan Britannicus gegeven. Het gif was opgelost in het koude water dat bij de drank werd aangereikt, waardoor Britannicus toch nog werd vergiftigd. Reeds de dag na zijn dood werd zijn as in het Mausoleum van Augustus bijgezet.

Boek[bewerken | brontekst bewerken]

Britannicus is ook de titel van een drama geschreven door de Franse schrijver Jean Racine (1669).