Tim Brooke-Taylor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tim Brooke-Taylor
Tim Brooke-Taylor
Volledige naam Timothy Julian Brooke-Taylor
Geboren 17 juli 1940
Buxton
Gestorven 12 april 2020
Cookham
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Timothy Julian (Tim) Brooke-Taylor OBE (Buxton, Derbyshire, 17 juli 1940Cookham, 12 april 2020) was een Engelse komiek, acteur en schrijver, het best bekend om zijn werk in komedie op televisie en radio. Hij was bekend om zijn snelle geest en komische timing.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Tim Brooke-Taylor werd geboren in Buxton, Derbyshire, Engeland. Hij bezocht Winchester College en studeerde later rechten aan Pembroke College, Cambridge, waar hij betrokken raakte bij de Cambridge Footlights dramaclub. Het was aan Cambridge waar Brooke-Taylor toekomstige komische partners ontmoette, onder wie John Cleese en Graham Chapman.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Brooke-Taylor verwierf bekendheid als lid van de komische sketchgroep "The Goodies", samen met Graeme Garden en Bill Oddie. Het trio creëerde en speelde in de BBC-televisieserie "The Goodies" (1970-1982), die een mix van surrealistische humor, visuele grappen en geestige woordspelingen bevatte. De show kreeg een cultstatus en werd een belangrijke invloed op de Britse komedie.[1]

Naast zijn werk in "The Goodies" verscheen Brooke-Taylor in verschillende televisieprogramma's en radioprogramma's, waaronder "I'm Sorry I'll Read That Again", "At Last the 1948 Show" en "Banana Box". Hij werd ook een frequente deelnemer aan de langlopende BBC-radiokomedie "I'm Sorry I Haven't a Clue", waar hij zijn improvisatievaardigheden en komische talenten tentoonspreidde.

Brooke-Taylor ontving gedurende zijn carrière diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Orde van het Britse Rijk (OBE) voor zijn verdiensten voor entertainment in 2011.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Tim Brooke-Taylor was getrouwd met Christine Weadon; ze hadden samen twee zonen. Hij overleed op 12 april 2020, op 79-jarige leeftijd, aan het coronavirus.[2]