Timothea Triangl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Timotheus Triangl)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Timothea Triangl is een personage uit de Vlaamse stripreeks De Kiekeboes. Hij maakte zijn debuut in album De duivelse driehoek, toen nog als man onder de naam Timotheus Triangl. Met een grote drang naar macht wilde hij de wereld overnemen, en dit met de meest groteske plannen. Hij vervult de rol van slechterik in de reeks. Het personage is gebaseerd op Ernst Stavro Blofeld uit de James Bondreeks.[1]

Timotheus Triangl drinkt graag Kamelenbloed, een alcoholische drank. Hij lijdt aan achondroplasie (dwerggroei) en dat stoort hem. Oorspronkelijk was Triangl een man met een snor en ringbaardje, maar in album 57 laat hij zich via een geslachtsoperatie ombouwen tot vrouw. Als transseksueel gaf hij ook voorkeur aan een andere naam: hij wordt vanaf dan Timothea Triangl of Dame Thea genoemd. Dit allemaal omdat hij dan hakken kan dragen en zo iets groter lijkt, alhoewel hij nog steeds een dwerg is.

De Kiekeboes weten zijn plannen steeds weer te dwarsbomen, maar steeds opnieuw kan hij op een creatieve wijze ontsnappen. Zoals in het album De onweerstaanbare man, waarin hij met een telefooncel wegvliegt. Dit is tevens een verwijzing naar de James Bondfilm The Man with the Golden Gun.

In album 100 werkt Triangl voor het eerst samen met Dédé Jeuné om samen met hem voorgoed Marcel Kiekeboe uit te schakelen.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Meermaals komt Triangl voor in de stripreeks: