Tom's Diner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom's Restaurant, het restaurant waar het liedje over gaat

"Tom's Diner" is een popliedje geschreven in 1981 door Suzanne Vega, maar pas in 1987 uitgebracht als openingstrack op haar album, "Solitude Standing" (1987).

Het nummer is daarna door verschillende andere groepen gecoverd. Het lied komt er tweemaal voor: in de a capella-versie (zonder instrumenten) en "Tom's diner (Reprise)", juist omgekeerd: een instrumentale versie, zonder zang.

In 1990 werd het nummer zonder haar toestemming hermixt in een dance-versie door een groep genaamd DNA. Vega's platenmaatschappij besloot na overleg met haar om de remixers (ze vond de remix leuk) niet aan te klagen wegens auteursrechtenschending, maar het nummer zelf uit te brengen. De remix werd een grotere hit dan het oorspronkelijke nummer, en diverse andere artiesten brachten covers uit, of gebruikten samples uit het lied. Een aantal van deze nummers zijn later weer samen uitgebracht op één album, Tom's Album.

Totstandkoming[bewerken | brontekst bewerken]

Tom's Diner is een bestaand 'café' in New York en het lied beschrijft een ochtend die Suzanne Vega er beleefde.

Op basis van de tekst van het liedje kan men de dag die in het nummer wordt bezongen achterhalen:

I open up the paper. There's a story of an actor who had died while he was drinking. It was no one I had heard of. And I'm turning to the horoscope and looking for the funnies

Op 18 november 1981 stond op de voorpagina van de New York Post een artikel over de dood van acteur William Holden. Op die dag regende het echter niet zoals in het lied. Suzanne Vega verklaarde later dat de tekst samengesteld was uit de gebeurtenissen op meerdere dagen.

Covers[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele artiesten hebben dezelfde beat gebruikt:

  • 2Pac - Dopefiend's Diner
  • Yo Gotti - Standing In The Kitchen
  • Drake - Juice
  • Fall Out Boy - Centuries

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]