Tom & Harry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tom & Harry
Hoofdrollen Gilles De Schryver
Robrecht Vanden Thoren
Karlijn Sileghem
Evelien Bosmans
Frank Focketyn
Tania Van der Sanden
Marc Lauwrys
Alejandra Theus
Tine Embrechts
Regie Toon Slembrouck
Scenario Gert Goovaerts
Lynnsey Peeters
Hilde Pallen
Koen Tambuyzer
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Productie
Producent Kris Peeters
Productiebedrijf VRT Televisie
Zodiak Belgium
Uitzendingen
Start 3 februari 2015
Afleveringen 10
Seizoenen 1
Netwerk of omroep VRT
Zender Eén
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Tom & Harry was een televisieserie die vanaf 3 februari 2015 tien weken elke dinsdagavond te zien was op de Vlaamse televisiezender Eén. De regie lag in handen van Toon Slembrouck. Scenarioschrijvers waren Gert Goovaerts, Lynnsey Peeters, Hilde Pallen en Koen Tambuyzer. De serie werd geproduceerd door VRT Televisie en Zodiak Belgium.[1]

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Jelle Van Eyck-De Jaegher is een weduwe die het wijndomein van haar overleden man samen met haar schoonbroer Jef Van Eyck succesvol heeft uitgebouwd. Net wanneer ze zelf wat meer rust wil nemen, en het domein aan haar vijfentwintig jaar oude zoon en opvolger Tom wil laten, komt in het nieuws dat er 25 jaar geleden in het ziekenhuis waar Tom geboren werd baby's verwisseld werden door een geestelijk gestoorde verpleegkundige.

Jelle ontdekt door een stiekeme DNA-test dat Tom niet haar biologische zoon is. Haar eigen zoon heet eigenlijk Harry en is opgegroeid bij de familie Buts, de biologische ouders van Tom, die een buurtwinkel, ’t Hoekske, uitbaten en in financiële moeilijkheden verkeren.

Jelle houdt de waarheid voor Tom verborgen en zoekt de familie Buts op. Ze biedt Harry intussen een job aan als magazijnier in het wijndomein. Mee aangespoord door haar zus Mieke vertelt ze de waarheid aan Tom waarna uiteindelijk alle betrokkenen op de hoogte raken van de verwisseling van 25 jaar terug.

Harry en Tom hebben het er beiden erg moeilijk mee en gaan door een identiteitscrisis. Jelle wordt heen en weer geslingerd en kan ook niet kiezen tussen de twee zonen die ze nu eigenlijk heeft. En Babette, die zich net met Tom verloofd had, komt ook in een dilemma en kan eigenlijk niet kiezen tussen Harry en Tom.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtwinkel van de familie Buts en de straatbeelden in de omliggende wijk werden gedraaid in de Kerkstraat van Kampenhout. De optredens van Harry en caféscenes gingen door in de concertzaal Nijdrop in Opwijk. Het wijndomein in de serie is het domein Aldeneyck in Aldeneik, een gehucht van Maaseik. In en rond het ziekenhuis AZ Rivierenland campus Bornem werd de eerste aflevering ingeblikt. Vio interim kantoor en discussie op straat tussen Jelle en Harry vonden plaats in Beveren-Waas.

Vertolking[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkcijfers[bewerken | brontekst bewerken]

Naar de eerste aflevering op 3 februari 2015 keken 878.897 kijkers.