Tomas Osmeña

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tomas Osmeña
Tommy Osmena.jpg
Volledige naam Tomas "Tommy" Osmeña
Geboren 26 april 1948
Politieke functies
1988 - 1992
burgemeester Cebu City
Portaal  Portaalicoon   Filipijnen

Tomas "Tommy" de la Rama Osmeña (Manilla, 26 april 1948) is een Filipijns politicus. Osmeña werd in de verkiezingen 2007 herkozen voor zijn derde en laatste achtereenvolgende termijn als burgemeester van Cebu City. Osmeña die van 1988 tot 1992 ook al burgemeester van de stad was, is de kleinzoon van voormalig president Sergio Osmeña, de zoon van voormalig senator Sergio Osmeña jr. en de jongere broer van senator Sergio Osmeña III

Vroege levensloop en carrière[bewerken]

Tomas Osmeña werd op 26 april 1948 geboren als zoon van Sergio Osmeña jr. en Lourdes dela Rama- Osmeña. Hij volgde zijn middelbare schoolopleiding aan de Sacred Heart School for Boys, waarna hij zijn Bacelor-diploma Agrarische Economie behaalde aan de Xavier University in Cagayan de Oro City. Later volgde hij nog Financieel Management en Internationale Handel opleidingen aan de University of California in Los Angeles.

Tot zijn terugkeer in de Filipijnen in 1988 woonde en werkte Osmeña in de Verenigde Staten. Hij was onder meer de vicepresident van het bedrijf SEROS, Inc in Los Angeles. Ook was hij financieel analist bij de Foreign Credit Insurance Association.

Burgemeester van Cebu City[bewerken]

In 1988, na zijn terugkeer in de Filipijnen, won Osmeña voor de eerste maal de burgemeestersverkiezing van Cebu City. Na afloop van zijn huidige en laatste opeenvolgende termijn in 2010 zal hij, met als enige onderbreking de periode 1995 tot 2001, 16 jaar lang deze functie hebben bekleed.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
?
Burgemeester van Cebu City
1988-1995
Opvolger:
Alvin Garcia
Voorganger:
Alvin Garcia
Burgemeester van Cebu City
2001-heden
Opvolger:
-