Tong (Schotland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Interne links

Tong is een dorp op het eiland Lewis, Schotland, circa zes kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Stornoway aan de weg B895 naar Back en Tolsta. De bevolking van het dorp is 527. Vissen maakt deel uit van de lokale economie.

Tussen 1919 en 1921, is het dorpje Tong samen met Coll en Gress vaak geplunderd.

Het dorpje heeft een gemeenschapscentrum met een voetbal veld en een basisschool. Er zijn een paar religieuze instellingen, zoals de Free Church of Scotland en een Schotse Bisschoppelijke Kerk.

Elke juli worden de Lewis Highland Games en de Western Isles Strongest man gehouden. The Lewis Highland Games wordt al sinds 1977 gehouden in Tong. De lokale voetbalclub heet FC Tong.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mary Anne MacLeod (1912-2000), moeder van zakenman en Amerikaans president Donald Trump, is geboren in Tong en in 1930 naar Amerika geëmigreerd.
  • Sìne NicFhionnlaigh (Jean Finlayson), die het lied “Fear a’ bhàta” heeft samengesteld, heeft in Tong geleefd in de negentiende eeuw.

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]