Tramlijn Middelharnis - Ooltgensplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 24 jul 2019 om 17:07. (→‎top: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Tramlijn Middelharinis - Ooltgensplaat
Tramlijn Middelharnis - Ooltgensplaat op de kaart
Totale lengte22,9 km
Spoorwijdtekaapspoor 1067 mm
Aangelegd doorRTM
Geopend1909
Gesloten1957
Huidige statusopgebroken
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Traject
exBOOT veer op Hellevoetsluis opgeheven
uexKHSTa Middelharnis veersteiger
uexBHF Middelharnis
uexABZgr+r tramlijn naar Ouddorp opgebroken
uexHST Nieuwe Tonge
exBOOTuexSTR veer op Steenbergen opgeheven
uexKHSTauexSTR Oude Tonge veersteiger
uexSTRuexHST Oude Tonge
uexSTRluexABZg+r
uexHST Achthuizen
uexHST Den Bommel
uexHST Ooltgensplaat
uexKHSTe Ooltgensplaat veersteiger
exBOOT veer op Numansdorp opgeheven

De tramlijn Middelharnis - Ooltgensplaat was een van de twee tramlijnen op Goeree-Overflakkee. Vanaf de veersteiger van Middelharnis liep de lijn via Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge en Den Bommel naar het eindpunt aan de veersteiger van Ooltgensplaat.

Geschiedenis

Op 1 mei 1909 werd de lijn geopend door de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij en speelde een belangrijke rol en het vervoer van goederen en personen op Goeree-Overflakkee en op de aansluitende RTM stoomveren vanaf Middelharnis naar Hellevoetsluis en Ooltensplaat naar Numansdorp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de lijn te lijden gehad van beschadiging van het materieel door oorlogshandelingen. Eind jaren ´40 was de lijn echter weer in gebruik. Na de Watersnood van 1953 werd de lijn weer in bedrijf, maar enkele jaren later is besloten de lijn te ontmantelen, in november 1956 werd het personenvervoer opgeheven, in 1957 ook het goederenvervoer.

Restanten

Van de lijn is weinig meer terug te vinden op het eiland, door ruilverkaveling is het tracé goeddeels verdwenen. Slechts een aantal straatnamen herinnert aan de tramlijn.

Zie ook